Pénz- és tőkepiac

Jól kezdődik a hét: Zuhanó árolyamok, romló gazdasági kilátások

Világszerte zuhannak az árfolyamok, a gazdasági kilátások romlásával. A tőzsdekosarakat mindenhol a bankpapírok, energetikai cégek árfolyamai, és az építőipar húzza le.

A vezető európai tőzsdemutatók az elmúlt hét legjelentősebb mélyrepülésébe kezdtek: a londoni FTSE-100 mínusz 2,53 százalékon, a párizsi CAC-40 mínusz 2,97 százalékon, míg a frankfurti DAX index mínusz 3,60 százalékon állt délután.

A DJ Euro Stoxx 50 mínusz 3,21 százalékon, a 600 vezető európai vállalat árfolyamát követő Dow Jones Euro Stoxx 600 mínusz 3,3 százalékon állt ez idő alatt. Európában a brit ingatlanárak mélyrepülése korbácsolja fel a recessziós félelmet. A lakásárak átlagosan 8,1 százalékkal csökkentek a novembert megelőző 12 hónapban, ilyen árzuhanásra 3 éve nem volt példa a szigetországban. Az ázsiai mutatók is lefelé tartanak, köszönhetően a kínai ipari termelés meredek csökkenésének.

Az MSCI ázsiai és csendes óceáni térséget követő mutatója, 0,2 százalékkal esett, míg az MSCI világindex 1,1 százalékkal csökkent. A feltörekvő piacokon az orosz Micex vezeti a zuhanást, az árfolyam 4,8 százalékot esett, miután az orosz ipari termelés novemberi csökkenése még az 1998-as válság mértékét is túlszárnyalta. Az árupiacon a kőolaj ára esett a recessziós félelem közepette, egy hordó amerikai könnyűolaj 4,9 százalékot veszített ma az értékéből, 51,78 dollárba kerül. A Standard & Poor’s 500 mutatója 2,6 százalékkal csökkent

Dow Jones CAC-40 FTSE-100 Micex index DAX MSCI
Kapcsolódó cikkek