Pénz- és tőkepiac

Búcsúzhatunk a csábító kamatoktól?

Több hazai bank vezetője szerint a tavaly ősz óta tartó nagy kamatverseny, az új források bevonását szolgáló non-stop betéti akciók már nem tarthatók fenn sokáig.

Jelenleg azonban még az új ügyfelek megnyerése, mintsem a meglévők megtartása a cél. Azért aki keres, már talál olyan konstrukciókat, amelyek a magas kamattal kínált pár hónapos lekötés után is vonzó ajánlatnak számítanak kevés többletfeltétellel. A bankok tesztelik, melyek azok a kondíciók, amelyek mellett az ügyfél nem viszi máshová a pénzét – írja a Népszabadság.

Sztanó Imre, az Erste lakossági üzletágának vezetője szerint tévút lenne csak a forró pénzek lehalászására koncentrálni. Azt azonban elismerte: jelenleg elkerülhetetlen a rövid távú betétekért folyó akciózás.

Az utóbbi időben az ügyfelek megtartása is előtérbe került, de továbbra is az új betétek megszerzése élvez elsőbbséget a hazai bankszektorban - mondták lapunknak a CIB-nél. Ez meglátszik a csúcsajánlatokon is: a legmagasabb kamatokat jellemzően az új, bankon kívüli forrásokra adják a pénzintézetek, a régi és az új betétekre azonos kamatlábakat kevesen alkalmaznak.

A jellemző futamidők alakulása is inkább a kamatvadász, vagyis a jobb ajánlatokért pénzüket bankról bankra vándoroltató ügyfeleknek kedvez. Mind az ügyfelek igénye, mind a bankok kínálata a hosszabb futamidők felől a néhány hónapos lekötések felé tolódott el tavaly ősz óta.

A CIB-nél például tavaly októberben a betétek több mint felének hat hónap vagy annál hosszabb volt a futamideje, ma ez az arány már kevesebb mint 35 százalék. A bizonytalanság miatt az ügyfelek is inkább a rövidebb futamidőket keresik, így a bankok többsége azokra akciózik: többségük a két-három hónapos betéteket ajánlja magas kamattal.

futamidő lekötés bankszektor Erste betéti akció CIB kamat
Kapcsolódó cikkek