Pénz- és tőkepiac

Nincs menekvés az amerikai bankszektorban!

Újabb pénzintézet dőlt be a hétvégén a tengerentúlon, persze továbbra sem a legnagyobbak közül, de a mostani azért elég nagy falatnak számít – írja a Cashline.

A Colonial BancGroup 25 milliárd dolláros eszközállománya nagyobb volt, mint az idei év eddigi legnagyobb bukásáé, a floridai BankUnited Financialé (13 milliárd dollár). A mintegy 20 milliárd dollárnyi betétállományt a BB&T bank veszi át, de az amerikai betétbiztosítási alapnak (FDIC) is mélyen bele kellett nyúlnia a zsebébe.

Az eszközökből fakadó veszteség azonban jóval nagyobb lesz, mintegy 15 milliárd veszteségen kell ugyanis együttesen osztoznia az FDIC-nek és a BB&T-nek. Csak tetézheti az aggodalmakat egy múlt héten megjelent elemzés, mely szerint több mint 150 amerikai hitelintézet rendelkezik 5 százalékot meghaladó mértékű problémás hitelállománnyal (NPL) a könyveiben, mely a teljes 7.74 trillió dollárnyi kihelyezett hitelállomány 2.6 százaléka.

Egy korábbi FDIC zsinórmérték szerint az 5 százalék fölötti NPL ráta káros lehet az adott pénzintézetre nézve, hisz ezen a szinten a bankok tőkéjét elszívják a nem teljesítő hitelek és veszélyeztetik azok túlélését. Ha egy kis fejszámolást hajtunk végre, akkor könnyű rájönni, hogy az amerikai bankok esetében nem ritka a 15-30-szoros tőkeáttétel, így ha 5 százalékos az NPL ráta, akkor látható, hogy egy 20 százalékos tőkeáttét során gyakorlatilag elértük a bank teljes saját tőkéjét, amit felemészt a veszteség, így ha nem érkezik sürgős segítség valahonnan (például kormányzat), akkor az a pénzintézet halálra van ítélve.

És ha most mellé tesszük azt, hogy az amerikai bankok mérlegében még most is ott pihennek a toxikus, illikvid értékpapírok, amelyekről a mostani eufórikus hangulatban kevésbé esik szó, akkor érezhető, hogy továbbra sem ült el a vihar, ami a pénzügyi szektor fölött dühöngött, csak elcsitult, ami újra nagy károkat tud okozni, ha nekilendül.

És az esemény valószínűségét csat tetézi, hogy a bankok száma, amelyek átlépték ezt a kritikus NPL küszöböt, megduplázódott az elmúlt időszakban, és 300 bank rendelkezik 3 százalékot meghaladó rátával, köszönhetően a tömegessé váló hitelkártya és jelzáloghitel bedőléseknek.

bankszektor FDIC NPL Bank eszközállomány hitelállomány veszteség tőkeáttét amerikai
Kapcsolódó cikkek