Pénz- és tőkepiac

Nincs 50 millió: a PSZÁF exelnöke cáfolja a Magyar Nemzetet

Farkas István, a PSZÁF volt elnöke lapunknál vezetett blogjában cáfolja laptársunk cikkét, amely szerint 50 millióért foglalkoztatná lemondása után is a felügyelet.

Laptársunk tegnap megjelent cikkében azt állította, hogy a PSZÁF volt elnöke lemondása után 50 milliós tanácsadói szerződést kötve továbbra is a felügyeletnek végez munkát.

Farkas István a Világgazdaság Online-nál vezetett blogjában (http://prudentman.blog.vg.hu) ma megjelent posztjában cáfolja a lap állításait.

A felügyelet volt elnöke írásában jelzi, lemondása korábban is csak az elnöki posztra vonatkozott, nem köztisztviselői jogviszonyára. Így a hatályos törvényeknek megfelelően, számára végzettségének megfelelő más beosztást kell felajánlani. A PSZÁF pedig stratégiai tanácsadói munkakört ajánlott számára - bruttó 426 700 forintos havi illetményért, heti 40 órás munkaidőben.

Állításának alátámasztására Farkas nyilvánosságra hozta szerződését is, amelyet itt is megtekinthet az érdeklődő.

A dokumentumból kiderül, hogy felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőként, az "I. Besorolási osztály vezető főtanácsos besorolási osztályának 16 számú fizetési fokozatába" tartozik. És bár jövő februárban magasabb fizetési fokozatba léphet, felettébb valószínűtlen, hogy elérné az 50 milliós javadalmazást.

Ráadásul 2010 januárjától közös megegyezéssel megszűnik Farkas köztisztiselői jogviszonya is. "Annak érdekében, hogy a napi munkavégzésem (a jelenlegi és a volt elnök együttes jelenléte) a szervezetben zavarokat ne okozzon, a benti munkavégzés alól mentesültem és a köztisztviselői jogviszonyt a jogszabályok szerint közös megegyezéssel 2010. január 30. napjával megszüntetjük" - írja az exelnök magyarázatul a lépésre.

Farkas István kitér arra is, hogy PSZÁF-elnökként eltöltött öt éve alatt nem rendelkezett semmilyen más jövedelemmel, nem volt semmilyen kuratórium tagja, nem volt semmilyen tulajdona egyetlen gazdasági társaságban sem. Sőt, a jelenleg hatályos törvények szerint egy évig nem helyezkedhet el olyan szervezetnél, "amelynek jogát vagy jogos érdekét a Felügyeleti Tanács tagjaként hozott döntése érintette". Magyarán, egy évig egyetlen hazai pénzintézetnél sem dolgozhat, sőt, nem illeti meg sem végkielégítés, sem utólagos díjazás, vagy felmondási idő - "és ez így van rendjén", teszi hozzá blogjában.

Farkas utal arra is, hogy a korábbi jogszabályok megengedőbbek voltak: így vehetett fel (jogerős bírósági ítélet után 2007 decemberében) a Felügyelet őt közvetlenül megelőző elnöke százmilliós végkielégítést, illetve helyezkedhetett el megbízatása megszűnését követően szinte azonnal (2004. augusztus 1-től) az OTP Bank elnöki tanácsadójaként.

A volt felügyeleti elnök szerint a lap "hülyeségeket ír", mivel a cikk minden bizonnyal egy készülő jogszabályra utalhat, ami viszont rá értelemszerűen nem vonatkozhat, csak utódjára, Farkas Ádámra.

Farkas István blogjában jelzi, valószínűleg jogi útra tereli az esetet.

PSZÁF Farkas István tanácsadói szerződése Farkas István
Kapcsolódó cikkek