Pénz- és tőkepiac

"Évekbe telik", amíg kiderül, mennyibe került a bankmentés Nagy-Britanniában

A brit pénzügyminisztérium jogosan járt el, amikor az adófizetők pénzéből sietett a bankok megmentésére - szögezi le az állami számvevőszék (NAO) jelentése.

A bankok megmentése eddig 850 milliárd fontjába került a brit adófizetőknek. Nehéz elképzelni, milyen következményei lettek volna a gazdaságra és a társadalomra nézve, ha  megengedték volna, hogy a jelentősebb bankok összeomoljanak - szögezi le a NAO jelentése.

A válság kezdete óta London államosította a Northern Rockot és részesedést vásárolt az RBS és a Lloyds csoportokból. Az RBS ezen kívül 282 milliárd fontot helyezett el az állam által biztosított, mérgező eszközök számára létesített alapban. Az RBS és a Lloyds várhatóan együtt 100 milliárd fontot fizet vissza az adófizetői pénzekből.

Ám a BBC által idézett jelentés hozzáteszi: még "évekbe telik", amíg ismertté vélik, mekkora költséggel járt az adófizetők számára a mentőakció. Annyi sejthető, hogy jövő áprilisra a veszteség 20-50 milliárd font között mozog majd. A NAO tanulmányából az is kitűnik, hogy 2010 áprilisáig a brit pénzügyminisztérium 107 millió fontot fizet ki a válságelhárítással foglalkozó tanácsadóknak.

Ennek kapcsán a Crédit Suisse és a Deutsche Bank szakemberei járhatnak jól. A NAO számára nem volt világos, hogy pontosan milyen tanácsokat is kapott a brit kormány. És bár a tanácsadók sikerdíj alap dolgoznak, szerződéseikben nem definiálják, mi tekinthető sikeres munkának, így arról London szabadon dönthet.

bankmentés RBS northern rock Lloyds bankmentő
Kapcsolódó cikkek