Pénz- és tőkepiac

Az örömteli reakciókat kiábrándulás követheti

A Reuters egy mai nem hivatalos értesülése szerint a kínai export 50 százalékkal bővült májusban a megelőző évhez képest.

Hivatalosan holnap teszi közzé számait a pekingi statisztikai hivatal, de ha igazak a névtelen források, akkor a kínai jóval nagyobb ütemben tért magához az idei év közepére, mint azt az elemzők becsülték. A Bloomberg előzetes várakozása 32 százalék-os exportnövekedést prognosztizált.

Szakértők szerint a kínai export bővülése jó jel lehet a globális piacoknak, ugyanis az arra utal, hogy a nemzetközi kereslet erőteljesebb a kínai termékek iránt, mint arra az Európát sújtó adósságválság nyomán számítottak az elemzők.

Az első, örömteli reakciókat a kiábrándulás követheti - véleményünk szerint - holnap a kínai piacon, amint a befektetők rádöbbennek, hogy a szintén megszellőztetett, 3,1 százalékos, májusi inflációs ráta korántsem annyira pozitív, tekintve, hogy az már fölötte van a jegybanki 3 százalékos célnak. A célnál magasabb pénzromlási ütem ugyanis arra sarkallhatja a jegybankot, hogy engedje erősödni a kínai devizát, a jüant, ami az exportból származó jövedelmekre fog negatívan hatni. Márpedig az export jelentős részét teszi ki a kínai gazdasági teljesítménynek.

Vagyis, továbbra is indokolt a kínai monetáris szigorítás – eddig a betéttartalékolási követelményeket szigorították, illetve nagyobb hozamokkal próbálta a jegybank a kötvénypiacra vonzani a kereskedelmi bankokból a lekötetlen tőkét.  A monetáris szigorítás hatására eddig az idén a legrosszabbul teljesítő eszközöknek számítottak a kínai instrumentumok, a Shanghai Composite például 21 százalékot esett az idén.

A holnapi közzétételt követő kijózanodást valószínűsíti az is, hogy a vártnál nagyobb lett a májusi friss hitelkihelyezések állománya, 600 milliárd jüan helyett 630 milliárd. Vagyis ahhoz, hogy a PBOC elérje az idei célját, a körülbelül 7 000 milliárd jüanos hitelkihelyezést, ahhoz ebben a szegmensben is fokoznia kell a szigorítást.

Mindenesetre ma kilőttek a kínai indexek, a Shanghai és a CSI 300 is 3 százalékos pluszba fordult a reggeli esésből, az amerikai határidős indexek is enyhe emelkedésben mozognak, várhatóan a Wall Streetnek nyitáskor lökést ad a kínai exportadat okozta öröm. Főleg a bankpapírok profitálnak a hitelboom folytatásából, és a gazdasági bővüléséből, a Bank of China Co és a China Citic Bank is erőteljesen drágul, utóbbi 10 százalékos áremelkedésben is volt nemrég.  Mindenesetre holnap, a hivatalos adatok közzétételét követően inkább kijózanodásra számítunk, minthogy a mai export okozta öröm után a fogyasztói árindex és a hitelkihelyezések miatti aggodalmak uralhatják a hangulatot.

 

monetáris Bloomberg Shanghai Composite export kínai intrumentum statisztikai Equilor
Kapcsolódó cikkek