Pénz- és tőkepiac

SocGen az IMF-tárgyalásról: "Előbb-utóbb fel kell adniuk"

A Bloomberg a mai államkötvény aukció kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a rövid távú állampapírok kamatainak emelkedése jelzi az ország helyzetével kapcsolatos növekvő aggodalmakat.

Az elemzés kitér arra, hogy az 1 éves lejáratú államkötvények hozama az elmúlt hónapban gyorsabban emelkedett, mint más államkötvényeké, és július 23-ra 5,7 százalékot ért el. A Bloomberg jelentése szerint mindez azt jelenti, hogy a befektetők aggódnak Magyarország rövid távú kilátásaival kapcsolatban, annak ellenére, hogy a Danske Bank és az Unicredit elemzői is úgy látják: az országnak nem kell rövid távú finanszírozási kockázatokkal szembenéznie.

"Az egész világ tudja, hogy Magyarországnak előbb-utóbb be kell adnia a derekát az IMF-fel szemben, de nem mindegy, hogy ez mikor következik be" – vélte a Société Générale elemzője. Esther Law hozzátette, hogy az IMF-tárgyalások megszakadása felvetette annak lehetőségét, hogy a jegybank az alapkamat emelésével igyekszik megvédeni a forintot, ez pedig felhajtja a kötvényhozamokat.

Az ÁKK ma sikeres államkötvény aukciót hajtott végre: az állampapírok a vártnál jobban és alacsonyabb kamattal fogytak. A mai aukció során 50 milliárd forint értékű 3 hónapos lejáratú kincstárjegy talált gazdára, 5 milliárd forintnál több a tervezettnél. A papírok átlag kamata 5,46 százalék volt, szemben a korábbi 5,47 százalékkal.

IMF tárgyalás hozam államkötvény kötvény Société Générale elemző kamat
Kapcsolódó cikkek