Pénz- és tőkepiac

Stabilitás: nincs erkölcsi alapunk arra, hogy maradásra biztassunk

A Stabilitás Pénztárszövetségnek nincs erkölcsi alapja arra, hogy maradásra biztassa a magán-nyugdíjpénztárak tagjait, de előbb a törvényjavaslat elfogadását próbálja megakadályozni, majd ha ez nem sikerült, akkor magyar és nemzetközi jogorvoslatokkal él - mondta Bába Julianna a szervezet elnöke a maradok.blog.hu-nak adott interjúban.

A parlament előtt lévő, és a magán-nyugdíjpénztári tagokat az állami nyugdíjrendszerbe átvivő törvényjavaslat elfogadásáig a Stabilitás Pénztárszövetség annyit tehet, hogy megkísérli megakadályozni azt, hogy a javaslatból törvény legyen. Különösen azt nehezményezik, hogy ahogyan a magán-nyugdíjpénztári tagdíjnak az állami pénztárba 2011 végéig történő átutalását kötelezővé tevő, illetve a pályakezdők kötelező magánpénztári belépését eltörlő törvény előkészítésekor, úgy a mostani javaslat beterjesztése előtt sem konzultált a kormány a magán-pénztárakkal - mondta az elnök.

Mint ismert, nyolc közgazdász, közöttük volt miniszterek, ma megjelent közös nyilatkozatukban a magánnyugdíjpénztárakban maradásra buzdítják a tagokat.

Bába Julianna elmondta azt is, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség számításai szerint az egész országban összesen 33 helyen lesz lehetőség a személyes nyilatkozattételre. Az erről szóló videót itt tekintheti meg

A pénztárak készítettek tervet arra, hogy az állami költségvetés kiadási oldalán milyen tételeket lehetne törölni, hogy csökkenjen az állam kiadása, de javaslataikat a kormány nem hallgatta meg. A mostani törvényjavaslattal a kormány átlépte azokat az alkotmányos határokat, amelyeket egy kormány sem léphet át - tette hozzá.

A Stabilitás - a törvény elfogadása esetén - előbb a köztársasági elnököt kéri fel arra, hogy ne írja alá, hanem küldje el azt az Alkotmánybírósághoz (AB) előzetes normakontrollra. Amennyiben ez nem történik meg, úgy maga kéri az AB-től a törvény megsemmisítését. Az ugyan is sérti az állampolgárok önrendelkezését, és a közteherviselést is. Ezeket pedig vizsgálhatja az AB, ha a tulajdon sérelmének vizsgálatától el is tiltotta az alkotmány módosítása.

Amennyiben az AB nem tárgyalja az ügyet - amire elegendő ideje lenne december közepe és január vége közt - akkor következik a nemzetközi jogorvoslat. Levelet írnak Barroso európai bizottsági elnöknek, értesítik az Európai Parlamentet, illetve keresetet indítanak az emberi jogi bíróság előtt.

Arra a kérdésre, hogy a tagok mit tehetnek a jelenlegi helyzetben, azt válaszolta Bába Julianna, hogy várják meg a törvény elfogadását.

tag Stabilitás Pénztárszövetség magánnyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek