Pénz- és tőkepiac

Stabilitás: Az államosítással is 240 milliárd mínuszban a nyugdíjkassza

Stabilitás Pénztárszövetség vezetője úgy látja, az állami nyugdíjkassza még a magánpénztáraktól befolyó pénzzel együtt is jelentős mínuszban van.

Bába szerint a párhuzamos állami- és magán-nyugdíjrendszer működése sem lehet megfelelően kielégítő az állami nyugdíjkassza helyzetének rendezése nélkül. Bába Julianna szerint a nyugdíjkassza a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel együtt még mindig 240 milliárd forint hiányt mutat, az azonban továbbra is kérdéses, hogyan kívánja a kormány ezt lefaragni. Véleménye szerint ez akár jelenthetné a decemberi megvonását, általános nyugdíjjáradék-csökkentését vagy esetlegesen a munkába történő visszaállásra való ösztönzést is.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a Dow Jonesnak nyilatkozva elmondta: a jövőben a nyugdíjkassza csak annyi kifizetést eszközöl, ammenyit a befizetések megengednek.

A magánnyugdíjpénztári tagoknak még tizennyolc napjuk van arra, hogy nyilatkozattal erősítsék meg tagságukat. A pénztárak most amiatt aggódhatnak, vajon képesek lesznek-e teljesíteni a törvényi szabályozásban előírt kétezer fős minimális taglétszámot.

Pellei József, a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztárának (VIT) ügyvezetője a Világgazdaság Online-nak elmondta: a törvényi szabályozás szerint a nyugdíjpénztár nem működhet tartósan 2 ezer fő alatti taglétszámmal. Ha bármely pénztárnak ezen határ alatt lenne a taglétszáma januárt követően, az intézménynek választási lehetősége van.

Kérheti az intézmény felszámolását, ebben az esetben az ügyfél szabadon választhat, hogy mely pénztárba kíván átlépni. Ha ezt nem tenné meg, az állami nyugdíjrendszerbe kerül vissza. A pénztár azonban dönthet más pénztárba történő beolvadás mellett is, ebben az esetben a tagoknak nincs választási lehetőségük.

Pellei elmondta, hogy egyelőre információk hiányában nem rendelkeznek forgatókönyvvel arra az esetre, ha alacsony lenne azok aránya, akik úgy döntenének, hogy továbbra is a pénztár tagja kíván lenni. Elmondta: pénztáruk nehéz helyzetben van, hiszen alacsony, 9 ezer fős a taglétszámuk, ami átlagosan a nyilatkozattevők arányát tekintve nem bíztató. Jó jel azonban a társaság számára, hogy ügyfelei az átlagos 1 millió forintos magánnyugdíjpénztári vagyonnal szemben 2 millió forintos átlagos megtakarítással és az átlagosnál stabilabb munkahellyel rendelkeznek, ami fontos a döntés meghozatalához.

Jelen pillanatban nem tudjuk pontosan felmérni a taglétszám csökkenéséből adódó összes következményt, de ha 20 ezer tag marad a piacon, akkor az ING Nyugdíjpénztárban körülbelül 4 ezren leszünk, ami bőven a törvényi limit felett van – tájékoztatta a Világgazdaságot Dr. Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke. A megszűnő pénztárak tagjainak pedig újra nyilatkozniuk kell, ami a megmaradó pénztárak taglétszámát bővíti majd, tette hozzá Borza.

VIT magánnyugdíj Stabilitás Pénztárszövetség ING átlépés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek