Pénz- és tőkepiac

Egyre nagyobb bajban a spanyol bankok

Döcögősen halad a spanyol takarékszövetkezeti hitelintézetek konszolidációja, legalábbis a tegnap esti határidőre nem mindegyik „Cajasnak” sikerült dűlőre jutnia a fúzióról. Az egyik legnagyobb egyesülést hat ilyen tartományi hitelintézet megegyezésének hiányában egyelőre lefújták – értesült a Financial Times.

A patináns brit napilap szerint a gondot az jelentette, hogy a hat bank közül az egyiknek olyan nagy a kitettsége az ingatlanpiacon, hogy a spanyol jegybank által előírt kötelező tőkefedezet előteremtéséhez a korábbi másfél milliárd eurós igény helyett akár 2,5 milliárd euróra is szüksége lehet a létrejövő hitelintézetnek, amit csak a spanyol állami bankmentő alapból tudnának lehívni. Így viszont a többi cajasban felmerült az államosítás rémképe, ezért inkább elutasították az egyesülést.

Az eset jól példázza, hogy a vártnál nehézkesebb lesz megtisztítani ezeknek a hitelintézeteknek a portfólióját a kockázatos eszközöktől, ami miatt nőhet a bankok tőkefedezeti igénye. Ezt szinte kizárólag állami forrásból tudják előteremteni, ami viszont a spanyol költségvetés elé gördíthet komoly akadályokat. Valószínűleg szövetségi közvetítésre, esetleg a jegybank hatására kerülhet pont a bankegyesülésre - írja az Equilor.

Az FT korábban arról számolt be, hogy Spanyolország a világ legnagyobb kockázati tőkebefektető társaságokkal tárgyal annak érdekében, hogy 15 milliárd euró friss tőkét juttasson a rendszerbe, s ezzel elkerülje a teljes összeomlást.

Az FT értesülései szerint tőkeinjekcióról tárgyalt több spanyol nagybank az amerikai Paulson & Co-val, a Cerberus-szal és az Apax Partners-szel.A tárgyalások egyelőre azért akadoznak, mert a Bankia, a Banca Civica, valamint kisebb társaik túlságosan nyomottnak találták a befektetők által kínált összeget.

Spanyolország elsősorban ingatlanfejlesztési bankjai az elmúlt években korlátlanul nyújtottak kölcsönöket beruházásokra, holott a spanyol már három éve stagnál.

pénzügyi szolgáltató kockázat ingatlanfedezet spanyol bedőlés Bank hitel kockázati tőkebefektető egyesülés
Kapcsolódó cikkek