Pénz- és tőkepiac

Equilor: Ideje felkészülni az újabb uniós adósságválságra

Folyamatosak a piaci találgatások a görög adósság átstrukturálásról. Tegnap görög napilapok számoltak be arról, hogy a kormány az IMF-nél, és uniós szerveknél érdeklődött a az adósságtörlesztés esetleges átütemezéséről, ami komoly hullámokat vert a piacon.

Később az athéni kabinet tagadta, hogy hivatalosan ilyen kérvényt nyújtott volna be bármelyik szervnél.  Ma reggel szintén görög lapok szellőztették meg uniós forrásokra hivatkozva, hogy Görögország is elkerülhetetlennek tartja azt, hogy valamilyen formájú adósságátstrukturálás történjen – írják az Equilor elemzői.

Egyelőre kormányzati jelzés erről az újabb értesülésről nem jött, de vészesen valószínűvé kezd válni a rettegett forgatókönyv, lévén már hetek óta magas rangú EU tisztviselők, illetve a nagyobb hitelező országok (például Németország) vezetői erről beszélnek. 

Tény, hogy a görög adósságátrendezés megrázkódtatást okozhat a piacokon és az eurózóna egységébe vetet hitet csorbíthatja nagyon erőteljesen, hiszen két konkrét üzenetet küld kifelé a piacoknak: egyfelől azt, hogy közös összefogással sem sikerült egy viszonylag kisebb országot megmenteni a csődtől. Másfelől azt, hogy ilyen csőd bekövetkezhet, sőt adott esetben elkerülhetetlenné válik, főleg, ha nincs meg a kellő uniós támogatás a pénzügyi rendszer összehangolásához.

Ugyanakkor a görögök csődjét gyakorlatilag árazza a piac, a hosszú hozamok 20 százalék fölött mozognak, ami példátlan egy fejlett ország esetében és egyértelműen a tőkepiaci finanszírozhatóságot ellehetetlenülését tartósítja.

A hosszú hozamok ilyen magas szintre emelkedése pedig azt jelenti, hogy iszonyatos kockázatot áraznak a befektetők a görög adósságra, kvázi a csődöt. Mindenesetre új fejezetet vehet az európai adósságválság, ami ha ismét dominóeffektust indít, akkor ez a második hullámverés, szintén Görögországból kiindulva, elérheti a többi országot is. Sőt, növelheti annak valószínűségét, hogy a nagyobb uniós tagországok esetében is emelkedő kockázatokat árazzanak a befektetők, hiszen gyakorlatilag az átstrukturálásra kerülő görög tulajdonosai között már elsősorban európai bankok illetve a tagállami hozzájárulással működő EKB áll.

csődkockázat görög felár államcsőd Görögország Equilor
Kapcsolódó cikkek