Pénz- és tőkepiac

69 százalék "zsebből" végtörlesztette devizahitelét

Az ügyfélhitel-állomány akár 90 százalékát érinthetik a devizahitel-adósok megsegítését célzó különböző központi programok – olvasható a PSZÁF ma megjelent fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés hatására 2012. február végéig az előző év szeptember végi hitelállományhoz képest mintegy negyedével csökkent a háztartások jelzálog alapú devizakitettsége. 2012. február végéig az ügyfelek a 2011. szeptember 30-i 5.611 milliárd forintos jelzálog-fedezetű háztartási devizahitel-állomány forintban számított több mint 24 százalékát, azaz 1.354 milliárd forintot  végtörlesztettek, amely végtörlesztési árfolyamon valamivel több, mint 984 milliárd forintot jelentett.

A program során a végtörlesztő devizahitel adósok összesen tehát mintegy 370 milliárd forint  tőketartozás elengedésben részesültek, ami ügyfelenként átlagosan 2,186 millió forint tartozáselengedést  jelent. Az érintett adósok jelentős hányada, mintegy 69 százaléka forint kiváltó igénybevétele nélkül fizette vissza devizahitelét.

A végtörlesztéshez igényelt összesen 426 milliárd forint hitelből 2012. február végéig közel 313 milliárd forintot folyósítottak az intézmények 52 ezer adós részére. Az átlagos kiváltó hitel 6 millió forint volt, azaz az ügyfelek elsősorban a nagyobb összegű  devizaadósságok végtörlesztéséhez igényeltek forinthitelt.

2011-ben a megtakarítási ráta jelentősen emelkedett. Ezzel párhuzamosan 2011 második felében a lakossági megtakarításokhoz való hozzájutás felértékelődése figyelhető meg: erősödött a lakossági  forrásokért folyó verseny az egyes pénzügyi szektorok (hitelintézetek, biztosítók, tőkepiac, pénztárak),  valamint az állam között. A verseny élénkülésére egyrészt a hitelintézeti betétek, megtakarítási  termékek árazási tendenciáinak alakulása utal.

A biztosítási piacon az életág, továbbá a hitelfedezeti és törlesztési életbiztosításokkal kapcsolatos anomáliák vetnek fel fogyasztóvédelmi kérdéseket. Míg az előbbi kapcsán a csoportos biztosítási szerződések szabályozatlanságának problematikája, az utóbbi esetében a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén való biztosítói helytállás említhető. A pénz- és tőkepiaci kockázatokat magában  rejtő ingatlanhitellel kombinált unit-linked életbiztosításokkal kapcsolatos anomáliákra a Felügyelet  a unit-linked biztosításokra vonatkozó ajánlásban törekszik tájékoztatási elvárásokat megfogalmazni.

A hazai piacon a nem-élet ágat továbbra is intenzív verseny jellemzi, amely a néhány ágazatban  tapasztalható csökkenő kockázatokkal párhuzamosan az átlagdíjak folyamatos mérséklődését  eredményezi. Az átlagdíj-csökkenés fogyasztóvédelmi szempontból előnyösnek értékelhető, ugyanakkor a Felügyelet megítélése szerint ez egyes esetekben aggályokat vethet fel a jövőbeni  szolgáltatás minőségével és a biztosítások fedezettségével kapcsolatban. 

kockázat végtörlesztés hitel fogyasztóvédelmi pszáf forinthitel
Kapcsolódó cikkek