Pénz- és tőkepiac

A G8-ak valahogy nem jöttek izgalomba a görög eseményektől

Habár továbbra is a csökkenő trend az úr, mégiscsak jöhet egy korrekció hamarosan, talán már ma – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Ha nem vagyunk nagyon szigorúak, akkor gyakorlatilag 13 napja esik a Dow. Ha szigorúak vagyunk, akkor is hatodik napja esik az egyik legerősebb index. Legalábbis olyan értelemben, hogy az amerikai indexek erősek az USA gazdasági kilátásai miatt. A BUX is hat nap esés után tudott erősödni pénteken, s ma is kinéz egy emelkedés. Megint megpróbálkozhatunk a 16.810 pontnál látható rés betöltésével, ami körülbelül 350 pontos emelkedést jelentene. Nem is olyan sok, csak cirka 2 százalék.

A forint is korrigálhat, az első szint a 200 napos mozgóátlag 295,5-nél, aztán jönnek lefelé nézve a 30 és a 20 napos mozgók 292,5 és 290 forintnál. Ezek jelentkezhetnek még támaszként az EUR/HUF lefelé irányuló mozgásában, legalábbis rövidtávon.

A G8-ak valahogy nem jöttek izgalomba a görög eseményektől, miközben a Syriza vezetője arról beszélt tegnap este, hogy nem szeretnék elhagyni az euró övezetet.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Eladók uralták a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúli piacokat, a negatív hangulat zárásig kitartott (-0,59szézalék, -1,24szézalék, -0,74szézalék).

- A Facebook elsődleges részvénykibocsátása lezárult, és pénteken elindult a tőzsdei kereskedés. A nyitás után 10szézalékos pluszban is jártak a papírok, a jó hangulat azonban gyorsan alábbhagyott, és zárásra a kibocsátási árfolyamig esett vissza a kurzus.

- Hétvégén összeültek a világ nyolc legnagyobb gazdaságának vezetői (G8), ahol arról beszéltek, hogy Görögországnak az eurózónában kell maradnia. Fontos döntések azonban nem születtek a találkozón.

- A leggyengébben a technológia teljesített, több mint 1szézalékos mínuszban zárt a két szektor. A Dow tagjai közül a Hewlett Packard veszített a legtöbbet, közel 3szézalékos mínuszba került zárásra.

- Fontos vállalati és makrogazdasági hír nem érkezik ma az USA-ból.

Olaj, arany:

- Az olaj áresése pénteken is folytatódott. A 92,5 dolláros támasz törésével 91,5 dollárig esett a nap végére a kurzus. A következő támasz 90 dollárnál látható.

- Az arany árfolyama tovább emelkedett 1.593 dollárig. A hajnali órákban is felfelé indult az árfolyam, és már az 1.600 dollárt súrolja. Harmadik napja tart a korrekció az aranyban.

Távol-Kelet:

- Az ázsiai indexek vegyesen teljesítenek a hajnali órákban, nagyobb mozgásokat azonban nem láthatunk (Nikkei 0,28szézalék, Hang Seng -0,3szézalék, Shanghai 0,4szézalék).
- Lényeges makroadat nem borzolta a befektetők kedélyét, az exportőrök kiemelkedően teljesítettek, a Samsung pl. közel 4szézalékot rallyzott.

Devizák:

- Gyengült a dollár pénteken az euró ellenében. A nap elején még más volt az irány, 1,264-ig esett az árfolyam, ahonnan irányt váltott és 1,278-ig emelkedett a nap végére. A több hetes dollárerősödés véget érhet egy időre, a pénteki emelkedéssel kezdetét vette a korrekció.

- A forint megérintette a 300-as lélektani szintet pénteken, ahonnan megfordult, és 298,4-ig korrigált zárásra. A reggeli kereskedésben enyhe mértékű forinterősödés látható.

Határidős piacok: - Az amerikai határidős indexek pluszban, míg az európaiak mínuszban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Az egész eves bankadót elszámolva az FHB I. negyedéves vesztesége (1,7 milliárd forint) jobb lett, mint az általunk várt 2,3 milliárdos veszteség. A nettó kamatmarzs 2,85szézalékra emelkedett, és a bank a vártnál jobb nettó kamatbevételt hozott. Mivel a marzsok csak a negyedév végén kezdetek emelkedni, a II. negyedévben ez tovább folytatódhat. A céltartalékolás a várt szerint alakult, a nem teljesítő hitelek aránya visszatért a normális szintre, bár a végtörlesztés eredményeképp a jó adósok aránya csökkent. Míg a visszavásárolt és bevont kötvényeken 1,6 milliárdos nyereség képződött, addig a devizaműveleteken és az instrumentumok átértékelésén 1,7 milliárdos veszteséget könyvelt el a bank. Így a pénzügyi műveletek eredménye 70 milliós forintos mínusz lett, az általunk várt 786 milliós plusz helyett. Összességében az eredmény jónak mondható, de nem várunk jelentős árfolyamhatást az eredmény hatására.


- A Magyar Telekom úgy számol, hogy az új telefonadó további 10 milliárd forintnyi terhet jelent idén. Ez a 24 milliárd forintnyi válságadón felül értendő. Jövőre a cég úgy számol, hogy a 44,4 milliárd forintos távközlési adóbevétel 50szézalékát fizeti. Ha úgy számolunk, hogy az adók nem csak átmenetiek lesznek, akkor tovább kell csökkentenünk a célárát. A célárat nemrég csökkentettük 580 forintról 500-ra, de akár 410 forintra is levihetjük. Ajánlásunk továbbra is Csökkentés.

- A Crnogorski Telekom részvényesei úgy döntöttek, hogy mind a 16,5 millió euró 2011-es eredményt osztalékként osztják szét. Így a 76,53szézalékos részesedése alapján a Magyar Telekom 12,6 millió euróra, azaz 3,7 milliárd forint osztalékra jogosult.

- Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója 2012. május 17-én 41.095 darab Magyar Telekom részvényt vásárolt 438 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Christopher Mattheisen tulajdonában összesen 60.136 darab Magyar Telekom részvény van. A részvényvásárlás a „Kiegészített Részvényvásárlási Program” keretében történt, melynek lényege, hogy a társaság vezérigazgatója köteles az éves bruttó mozgó prémiuma minimum 10szézalékának megfelelő összeget Magyar Telekom részvényekbe fektetni, amely önkéntesen maximum 33,3szézalékig emelhető. Az így megvásárolt részvényeket 4 évig (zárolási időszak) kell tartani. A fenti feltételek teljesülése esetén a 4 év elteltével a személyes során vásárolt minden egyes részvény után egy további részvényt kap a társaságtól térítésmentesen.

- A PannErgy 9.058 darab saját részvényt vásárolt pénteken 596 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.280.544 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség.

vállalat forint tőzsde BUX árfoylam elemzés
Kapcsolódó cikkek