Pénz- és tőkepiac

Az európai szuper bankfelügyelettel még gondok lehetnek

Az Európai Unió tervei szerint megszüntetik az Európai Bankfelügyeletet és a helyét az immár kibővített hatáskörű Európai Központi Bank (EKB) veszi át. Elemzők szerint a közös bankfelügyelet nem feltétlenül old meg mindent, ráadásul előfordulhat, hogy ütköznek az érdekek az EKB két különböző funkciója kapcsán.

Elvileg jó az elképzelés, hogy egy központi bank felügyeli majd az összes európai pénzintézetet, ismerve a cégek kockázatát és az EKB-forrásoktól való függését. Más kérdés, hogy a konkrét működési terveken sok minden múlik, ezek pedig még nem állnak rendelkezésre. Az EU hivatalosan hat hónap múlva működésbe akarja hozni az új rendszert, de a Reuters által megkérdezett illetékesek szerint szinte kizárt, hogy a folyamat ilyen rövid időn belül lezárulhat.

Van aki ennél is borúlátóbb: Ewald Nowotny, az osztrák jegybank vezetője úgy látja, irreális elképzelés, hogy a teljes uniós bankfelügyeletet az EKB lássa el, de az EU biztosan talál megfelelő megoldást a munkamegosztásra. A jelenlegi tervek szerint a szervezet a 30-ból 25 nemzetközi bankházat felügyel majd, míg a kisebb cégek ellenőrzése nemzeti hatáskörben marad. Az EKB 24 tagú kormányzótanácsa dönthet majd a legfontosabb ügyekben, vagyis a bankbezárásról, üzletágak leválasztásáról, rekapitalizációról. Egy illetékes ezzel kapcsolatban elmondta: az EKB nem sok mindent nyerhet, viszont mindent elveszíthet.

A szkeptikusok közé tartozik Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke is, aki szerint szigorúan szét kéne választani a felügyeleti és a monetáris politikai döntéseket, mert érdekellentét merülhet fel. Az biztos, hogy az EKB-nak 25-50 új szakértőt kell felvennie, hogy vinni tudja az új területet is. A frankfurti központ munkatársai napi szinten figyelik majd a bankok kockázatait és a "legnagyobb halakat", míg a további irodák dolgozói foglalkoznak a kevésbé fontos pénzintézetekkel, hasonlóan a New York Fed és a regionális Fed szervezetek működési elvéhez. A szakértő arra hívják fel a figyelmet, hogy a történelmi tanulságok szerint a kisebb bankok, például a spanyol cajak vagy a brit Northern Rock legalább annyira képesek rendszerszintű gondokat okozni, mint az óriások. Christian Noyer, a francia jegybank vezetője ezért ragaszkodik ahhoz, hogy minden pénzintézetet az EKB felügyelete alá vonjanak.


 

Bundesbank EKB Weidmann bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek