Pénz- és tőkepiac

Vonzóbbá tennék a betéteket

Az utóbbi hetekben egyre több, a jelen körülmények között is vonzónak tekinthető lakossági betéti ajánlat is megjelent a magyarországi piacon. A versenyképes ajánlatokra szükség is van, hiszen a betétben lévő megtakarítások jóval több mint 40 százaléka már lekötetlenül áll a folyószámlákon. A piac élénküléséhez hozzájárulhat az elszámolás is.

Az utóbbi hetekben több, a jelenlegi körülmények között is versenyképesnek tekinthető betéti ajánlat is megjelent a lakossági piacon, esetenként évi három-négy százalékos kamatláb mellett. Gyökeres változásokat persze ez még nem indít el a piacon, ám valamennyire nőhet a betétek vonzereje a megtakarításokon belül. Az akciós ajánlatok megjelenésének időzítése persze nem véletlen: a devizahiteles elszámolás nyomán nagyjából 100 milliárd forintra számíthatnak azok az ügyfelek, akiknek már lezárt szerződésük van: vagyis a következő hetekben nagyjából ekkora szabad pénzmennyiség jelenik meg a piacon, amelynek egy része gyaníthatóan megtakarításokba vándorol majd.

A kedvező kamatokért persze – ahogy korábban is – általában több feltételt is teljesítenie kell az ügyfélnek, ám ezek a jelenlegi körülmények között nem teljesíthetetlenek. Az egyik legvonzóbbnak tűnő ajánlat a Gránit Banké, amely most a Stabil betét nevű konstrukcióját árulja évi 4 százalékos kamat mellett. Ennek a kamatnak a feltétele ugyanakkor, hogy az ügyfél friss forrást hozzon be a bankhoz, emellett legalább 20 ezer forint értékben vásároljon a bank által kibocsátott kártyájával a megadott határnapig. Feltétel még emellett, hogy a betét lekötési ideje alatt legalább egy csoportos átutalásként érkező rendszeres jövedelem-jóváírás történjen a betétes banknál vezetett lakossági bankszámláján. A minimális lekötendő összeget százezer forintban határozta meg a hitelintézet. A Gránit Bank emellett több, akciós betétet is a kínálatában tart, évi három százalék feletti kamattal, amelyeknél szintén az aktív kártyahasználat az ügyféllel szemben támasztott legfontosabb feltétel.

A Magyar Cetelem egy Cetelem Takarékszámla nevű konstrukcióval jelent meg a közelmúltban a piacon, amelynél külön számlavezetési díj nélkül, napi kamatszámítás mellett helyezhető el az ügyfél pénze, lépcsős kamatozás mellett. Az éves kamat félmillió forint alatti összes elhelyezésekor 2,5 százalék, ám 2,5 millió forint felett már 3,75 százalékra emelkedik, 3,81 százalékos Egységesített Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) mellett. A konstrukció nagy előnye az ügyfél szempontjából, hogy bármikor, kamatveszteség nélkül hozzáfér a pénzéhez, és a megtakarítási számláknál bevett gyakorlattal ellentétben a kedvező kamatnak nem feltétele havi minimálisan előírt összeg elhelyezése sem.

A Sberbank szintén nagyon vonzó ajánlattal próbál javítani a pozícióin a megtakarításoknál: a hitelintézet a három hónapos lejáratú, Fair Lojalitás Betét nevű konstrukciónál fizet évi 3,50 százalék kamatot, ha új a forrás, és a megelőző 2 hónapban összesen legalább 150 ezer forintnyi, kívülről érkező jóváírás történt a számlán, minimum 5, összesen 50 ezer forintnyi terhelési tranzakció mellett. A bank az akciós, szintén három hónapos futamidejű Új Forrás Forint Betétjénél pedig a nevéből adódóan csak az a feltétel, hogy frissen behozott pénzről legyen szó, és akkor már évi 3 százalékos betéti kamatra számíthat az ügyfél.

A piacon jellemző alacsony kamatok mellett már az is előfordul, hogy az egyszerűbb, megtakarítási számla-termékekkel is versenyképes kamatot lehet elérni: a CIB Bank Malacpersely számlájával évi 1,8 százalékos kamat érhető el, igaz, itt az a feltétel, hogy az adott hónapban legalább tízezer forinttal nőjön az elhelyezett összeg, és az ügyfél által indított tranzakció nyomán ne csökkenjen a számla egyenlege.  

Az új lekötött forrásokra persze szükség is lenne a lakossági betéteknél: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint márciusban a háztartási betétek 43,6 százaléka lekötetlenül pihent a folyószámlákon, ami azt jelenti, hogy majdnem 3000 milliárd forint likvid számlapénzzel rendelkezett a lakosság. Mindez pedig 26,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Figyelemre méltó adat az is, hogy a háztartásoknál lévő készpénz állománya 2014 végére 3133,2 milliárd forintra emelkedett a jegybank adatai szerint, amely 18,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi állományt. eközben a háztartások betétállománya mindössze 1,03 százalékkal emelkedett a március végéig tartó egy év alatt, vagyis a lekötött betétek súlya rohamosan csökken a betéteken, illetve a teljes megtakarítási portfólión belül is.

MEGTAKARÍTÁSOK bankok betétek
Kapcsolódó cikkek