Pénz- és tőkepiac

Autóhitelek: a héten jönnek az ajánlatok

Holnapig adhatják postára a pénzügyi szolgáltatók az autó- és személyi hitelek forintosításáról szóló értesítőket. Az érintettek többsége valószínűleg elfogadja a feltételeket.

Keddig adhatják postára az autóhitelek és a személyi kölcsönök forintosításáról szóló értesítőket a pénzügyi szolgáltatók, így – a még fel nem mondott szerződéseknél – várhatóan még ezen a héten megérkeznek az ajánlatok. A felmondott szerződéseknél január vége a határidő. Ha az ügyfél elfogadja az ajánlatot, akkor nincs teendője, a szerződés módosítása automatikusan hatályba lép.

Ha viszont valamiért nem fogadja el a levélben foglaltakat, akkor 30 napon belül írásban kell erről nyilatkoznia. A forintosításról szóló szabályozás alapján várhatóan azok lesznek döntő többségben, akik elfogadják a felajánlott feltételeket. Mint arról korábban beszámoltunk, az átváltás a 2015. augusztus 19-én érvényes MNB-árfolyamon történik, amely a svájcifrank-alapú hiteleknél 287,22, az euróalapúaknál pedig 309,20 forint. A tényleges árfolyam megegyezik a jelzáloghitelek forintosításakor alkalmazott kedvezményes árfolyammal, amely a svájci frankban nyilvántartott hiteleknél 256,47, az euróalapúaknál pedig 308,97 forint volt. A különbözetet az állam és a pénzügyi intézmények fele-fele arányban átvállalják: fontos ugyanakkor, hogy a követeléselengedés a már lejárt vagy a forintra való átváltás előtt is forintban nyilvántartott követelésrészre nem vonatkozik.

Mindezek alapján – a Magyar Lízingszövetség korábbi tájékoztatása szerint – a törlesztőrészlet a gépjármű-finanszírozásban érintett adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. A forintosítással az árfolyamkockázat is eltűnik a rendszerből. Akadnak persze olyan adósok is, akiknek a törlesztőrészlete nő: ez viszont csak azoknál fordulhat elő, akik késedelembe estek, vagy árfolyamgyűjtős hitelt törlesztenek, de a futamidő megnyújtásának lehetősége számukra is adott. A jegybank tájékoztatása szerint a forintosítás hozzávetőlegesen 242 ezer élő szerződést érint.

forintosítás autóhitel
Kapcsolódó cikkek