Pénz- és tőkepiac

Befektethetnek az Eximbank alapjai

Ősszel hozhatja meg az első befektetési döntéseket az Eximbank két magántőkealapjának összesen 16 milliárd forintját kezelő GB & Partners

Javában keresi a GB & Partners, hogy mibe fektesse az Eximbank által a kezelésére bízott két, együttesen 16 milliárd forintos magántőkealap pénzeit – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az alapkezelő, amely az Exim Növekedési Magántőkealap január 22-i és az Exim Exportösztönző Magántőkealap május 13-i jegybanki nyilvántartásba vétele óta közel 40 projektet vizsgált meg. Ezek közül választja ki azokat, amelyekre először ősszel adhat pénzt. Több előkészítése is zajlik, folynak a pénzügyi, jogi és egyéb szakértői átvilágítások. Nem kell sietnie a GB & Partnersnek, hiszen az általa kezelt 16 milliárdot legkésőbb 2021-ig kell kihelyeznie, az alapok pedig 2026-ig léteznek.

Az alapkezelő a folyamatban lévő ügyletekre hivatkozva nem közölte, mely cégek lehetnek az első kedvezményezettek, de még azt sem, hogy mely ágazatokban tevékenykednek. Irányadóként annyit árult el, hogy a növekedési alap elsősorban olyan társaságokat kíván finanszírozni, amelyek a tőkebefektetés révén komoly növekedési pályára állíthatók, és képesek sikeres nemzetközi szereplésre is. Az exportösztönző alap pénzeiből pedig értelemszerűen olyan cégek kaphatnak, amelyeknek a nemzetközi piacokon való megjelenéshez, illetve – ha már ott vannak – a dinamikus külpiaci bővüléshez külső tőkére van szükségük.

Az alapok befektetési politikája nem rögzít regionális preferenciákat vagy kizárólagosan támogatandó iparági szektorokat. Mindazonáltal a GB & Partners olyan iparágakra és tevékenységekre fókuszál, amelyek húzóágazatoknak tekinthetők, vagy növekedési potenciáljuk kiemelkedő, így biztosítottnak tűnik a kihelyezett pénz megtérülése. E leírás szerintük leginkább a nemzetközileg is elismert szektorokra illik, ilyen a külkereskedelem, a a gépgyártás, az autóipar, a feldolgozóipar, az IT, a telekom, a hír- és távközlés, az információs és kommunikációs technológia, a turizmus, az egészségügy, az egészségügyi turizmus, az élelmiszeripar, a megújuló energiaforrások, a környezetvédelem, a pénzügyi szolgáltatások, az oktatás és a kultúra.

A GB & Partners szeretne stratégiai együttműködést kötni azokkal az intézményekkel – a tőzsdével, a kereskedőházakkal, a külképviseletekkel, az exporttevékenységet finanszírozó és ösztönző intézményekkel –, amelyek segíthetnek az Exim-alapok által befektetésre érdemesített társaságok külpiaci megjelenésében.

Győztes szempontok

Négy jelentkező közül választotta ki az Eximbank a GB & Partnerst az összesen 16 milliárd forinttal elindított két magántőkealapjának a kezelésére. A tavaly november végén kiírt pályázaton olyanok indulhattak el, amelyek eddig már legalább két kockázati és/vagy magántőkealapot kezeltek, a kezelt kockázati és/vagy magántőkealapok összesített jegyzett tőkéje 2013 végén, 2014 végén és a pályázat benyújtásakor is meghaladta a 6 milliárd forintot, és a pályázat benyújtását megelőző 24 hónapban legalább 10 tőkebefektetési tranzakciót végrehajtottak. E feltételek alapján a GB & Partners mellett a PortfoLion, a Venturio és a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő is pályázott, ám utóbbi jelentkezését végül nem vették figyelembe, mert állami tulajdonú, az MFB-csoport tagja, és a kiíró Eximbank mindenképpen magáncéggel akart szerződni. Az, hogy ki adta össze a magántőkealapok pénzét, azok jellegénél fogva nem nyilvános.


Eximbank alap befektetés
Kapcsolódó cikkek