Pénz- és tőkepiac

Törlik a Kartonpack-törlést?

A Kulcsár-perben érintett Britton szerint a cégbíróság törvénytelenül járt el, amikor a NAV kezdeményezésére kényszertörlés alá helyezte a Kartonpackban többségi tulajdonos társaságot

Újabb fordulat következett be a Kartonpack-sagában. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szereplő társaság 61,77 százalékos részvényesét, a Britton Capital & Consulting Befektető, Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t, a Fővárosi Törvényszék cégbírósága a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezdeményezésére július 4-én kényszertörlési eljárás alá vonta, ám ezt az érintett vállalat törvénytelennek tartja – közölte lapunkkal a Britton egyik tulajdonosa, Kerék Csaba, aki egyúttal a kft. ügyvezetője is. A hatályos törvények szerint ugyanis nem lehet kényszertörlési eljárás alá helyezni egy céget, mellyel szemben büntetőjogi intézkedés (vagyonelkobzás) történt. Márpedig Kerék és a Brittonban társtulajdonos Mészáros János a Kulcsár-perben vádlottak, s az elsőfokú bíróság tavaly decemberben – amellett, hogy Keréket 3 év 9 hónap letöltendő, Mészárost pedig 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – Britton-üzletrészeik elkobzását is elrendelte.

A törvénytelenséget Kerék szerint az ügyészség követte el azzal, hogy nem közölte a kizáró okot a cégbírósággal. Noha utóbbinak talán ez esetben nem kellett volna ragaszkodnia a hivatalos tájékoztatáshoz, hiszen nyilván értesült a jelentős közérdeklődés mellett zajló Kulcsár-perről. Most Kerék szerint a cégbíróságnak kell saját hatáskörben kijavítania a hibát, visszavonva a Britton kényszertörlés alá helyezését. Erre a Britton-tulajdonosok felhívták a cégbíróság figyelmét. Más kérdés, hogy augusztus 22. előtt aligha foglalkoznak az üggyel, addig tart ugyanis a törvénykezési szünet a bíróságokon. Egyúttal a Britton megtámadta a május 19-i határozatát, amellyel törölte a cég (2010 szeptemberében már felfüggesztett) adószámát. Az adószámtörlés miatt kezdeményezte a NAV a cégbíróságnál a Britton törlését.

A vitás helyzettel magyarázta Kerék, miért nem közölte a Kartonpack a BÉT honlapján azt a kívülállók számára lényegesnek tűnő információt, miszerint a részvényeinek többségét birtokló társaság kényszertörlését kérték. Ennél is furcsább, hogy ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem is nehezményezte, noha az ő feladata vizsgálni, hogy a kibocsátók eleget tesznek-e rendkívüli és rendszeres tájékoztatási kötelezettségüknek, s ezek megsértése miatt bünteti is őket rendesen. Ám az MNB megítélése szerint a Kartonpack nem sértette meg a tájékoztatási kötelezettségét, így vele szemben ezen okból nem intézkedtek – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a felügyelet.

Közzétételi gumiszabály

A tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó részletszabályokat egy 2008. augusztusi PM-rendelet állapítja meg. Ennek melléklete nevesíti azokat az információkat, amelyeket a tőzsdei kibocsátóknak rendkívüli tájékoztatás keretében közzé kell tenniük. A felsorolás nem teljes körű, a kibocsátóknak ezenkívül publikálni kell minden olyan információt, amely – belátásuk és mérlegelésük alapján – az általuk kibocsátott értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érinti. Az MNB álláspontja szerint azonban – figyelemmel arra is, hogy a PM-rendelet példálózó felsorolása sem tartalmaz ilyen előírást – a kibocsátó valamely részvényesének működésével, vagyoni helyzetével kapcsolatos információ – amennyiben nem érinti a kibocsátott értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését – nem von maga után rendkívüli tájékoztatási kötelezettséget.


kartonpack tőzsde befektetés
Kapcsolódó cikkek