Pénz- és tőkepiac

Elindult az osztalékpapír-rali

Osztalékspekulációk állhatnak az Elmű és az ÉMÁSZ tavaly év végi hajrájának hátterében. Kisebb pozíciónyitások is felrázhatják az álmos piacokat.

Alacsony közkézhányad mellett is lehet élet a tőzsdei parketten. Ékesen bizonyítja ezt az Elmű és az ÉMÁSZ. Az előbbi közkézhányada még az 5 százalékot sem éri el, de az utóbbié is 9 százalék alatti. Ehhez képest tavaly decemberben az ÉMÁSZ alig három hét alatt 22 300 forinttól 24 200 forintig lépcsőzött. Az Elmű pedig 24 800 forintról szabályosan kilőtt az év végén, s mire elhamvadtak a szilveszteri tűzijátékok, már 26 600 forintnál járt a jegyzés.

„Jellemzően osztalékpapírként tartják a befektetők a közműcégek részvényeit, és az állampapírok hozamával hasonlítják össze az osztalékokat” – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátette: tavaly az Elmű 1500 forintot fizetett részvényenként, míg az ÉMÁSZ 1400 forintot. Bár az idén esedékes osztalékokról még nem született döntés, valószínűsíthető, hogy osztalékspekulációk lehetnek a decemberi árfelhúzás hátterében. Annál is inkább – folytatta –, mert a Magyar Telekom piacán is mozgolódnak az osztalékleső befektetők.

Fotós: Kallus György

Nem meglepő, hogy már az év végén megkezdődött a gyülekező a hazai osztalékralik rajtjánál, az idehaza megszokott májusi kifizetés miatt itt az ideje a visszaszámlálásnak. Az Elmű és az ÉMÁSZ felfokozott volatilitása pedig a piacaik illikviditásával magyarázható. Pár száz darabos napi forgalmak mellett már egyetlen pozíciónyitás is elegendő ahhoz, hogy elszabaduljon a kurzus.

Fundamentális hírek után hiába is vadásznak a befektetők. Az utolsó érdemleges közzététel mindkét cégnél a féléves jelentés volt, még tavaly szeptemberben. Az ÉMÁSZ esetében a saját tőke nagysága 78 888 millió forint volt a tavalyi első fél év végén, az előző időszak záróegyenlegéhez viszonyítva 1603 millió forinttal emelkedett. A változást a 2017 első fél évében realizált 5874 millió forintos eredmény és a 2016-os adózott eredményből fizetett 4271 millió forintos együttes összege eredményezte. Az Elmű esetében a saját tőke nagysága az időszak végén 161 953 millió forint volt, az előző időszak záróegyenlegéhez viszonyítva 125 millió forinttal nőtt. A változást a 2017 első fél évében realizált 9225 millió forintos eredmény, a 2016-os adózott eredményből fizetett 9112 millió forint osztalék és az egyéb átfogó jövedelemként elszámolt 12 millió forint tárgyidőszaki átváltási különbözetek együttes összege eredményezte.

Az Elmű tegnap a BÉT vesztesei között szerepelt 3 százalékos mínusszal, de a forgalom minimális volt. Ráadásul ez a mozgás az ötnapos grafikonon laza oldalazásnak hat, míg egy hónapos horizonton már korrekcióról sem beszélhetünk. Mivel mindkét közműpapír megbízható osztalékfizető részvénynek számít, nem sokat kockáztat, aki az osztalék reményében vásárol belőlük.

BÉT émász Elmű Osztalékpapír
Kapcsolódó cikkek