Pénz- és tőkepiac

Tovább fogyatkozik a Beva tagsága

Újabb három cég lépett ki a Bevából, így az alapnak már ötvennél is kevesebb tagja van. Igaz, a MiFID II. szabályozás bevezetése egy újabb karbonkvótákkal kereskedő cég számára írta elő a csatlakozást.

Tovább csökkent a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjainak a száma. Az intézmény honlapján az idén három cég tagsági viszonyának a megszűnését jelentették be: a Geo Professional Portfolio Zrt.-ét, a Pláninvest-Bróker Zrt.-ét és a Finext Befektetési Alapkezelő Zrt.-ét. Mindhárom társaságnál az volt az ok, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a működési engedélyüket. Egy új tagja is lett azonban az alapnak, a karbonkreditekre szakosodott Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt., amely január 3-án lépett be a Bevába. A Vertis már húsz éve jelen van a magyarországi piacon, a MiFID II. szabályozás írta elő számára az alaphoz való csatlakozást.

A bedőlt brókercégek számláját a becsületes szolgáltatókkal fizettetik ki
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Beva 2016-ot még 57 taggal kezdte, de csupán 52-vel fejezte be, most pedig már 50 alatt van a tagok száma. Csupán 12 befektetési vállalkozás, 18 bank és ugyanennyi alapkezelő fizeti a díjakat. A lemorzsolódás legfőbb oka az, hogy a brókercégeket súlyosan megviselték a brókerbotrányok és az ezekhez kapcsolódó extra terhek, emellett a különadó, a csökkenő jutalékszint és az egyre szigorúbb szabályozói elvárások is nagy kihívást jelentettek számukra. Bár a befektetési vállalkozások szektorszinten folyamatosan nyereséget mutatnak ki, a profitot jellemzően a nagy társaságok zsebelik be, a kisebbek az MNB Aranykönyve szerint 2016-ban általában veszteségesek voltak. A Pláninvest ugyan kimutatott némi nyereséget, ennek ellenére is úgy döntött azonban, hogy átalakítja a tevékenységét, az ügyfélállományát pedig átadja az Equilornak.

A Geo Professionalről is lehetett már tavaly tudni, hogy visszaadja a licencét. A cég évről évre veszteséges volt az Aranykönyv szerint, 2016-ban 34 millió forintos adózás utáni mínuszt könyvelt el, akárcsak 2015-ben. Egy évvel korábban mínusz 43 millió volt az adózott eredménye, és még a saját tőkéje is negatív lett. A társaság tavaly nyáron döntött úgy, hogy feladja: akkor még működő honlapján azt írta: a július 17-én tartott közgyűlésen úgy határoztak a tulajdonosok, hogy lezárják a cégnél a portfóliókezelési tevékenységet, új szerződést nem kötnek, a meglévőket megszüntetik.

A Finext Alapkezelővel a kisbefektetők ritkán találkozhattak. A Futureal csoportba tartozó cég 2016-ban nyereségesen működött, és jellemzően zárt körű ingatlanalapokkal foglalkozik. A társaság lapunk kérdésére válaszolva elmondta: a porfóliókezelési tevékenységét, amely csak egy melléktevékenység volt, megszüntette, maga kérte az MNB-től az erre vonatkozó engedély visszavonását. A jövőben csak a fő tevékenységükkel, alapkezeléssel foglalkoznak majd.

Hiába csökken a tagok száma, a Beva évről évre több pénzt szed be a pénzügyi intézményektől. Erre szüksége is van, hiszen a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír három évvel ezelőtti csődjének összesen 109 milliárd forintos terhe miatt még mindig adóssággal küzd. 2016-ban az alap a beszámolója szerint több mint 9,34 milliárd forintot szedett be a tagoktól, 2017-re pedig 10,2 milliárd forintos díjbevétellel kalkulált.

tagság Beva brókercégek
Kapcsolódó cikkek