Pénz- és tőkepiac

Tovább zuhannak a kriptovaluták

Gyorsuló ütemben zuhant a kriptodevizák árfolyama hétfő délután azon sajtóhír nyomán, hogy a kínai hatóságok a kriptodevizák kereskedésével foglalkozó összes internetes oldal blokkolására készülnek.

Az egyik széles körben elfogadott árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 7387,82 dolláron, 9,76 százalékos veszteségben állt közép-európai idő szerint délután öt órakor. Napi mélypontján 7178,65 dolláron, maximumán pedig 8346,91 dolláron állt az index értéke.

A kínai hatóságok már tavaly ősszel lecsaptak a kriptodeviza kereskedésre, így betiltották a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést, majd a jüan elszámolású ügyleteket. Kínai magánszemélyek azonban továbbra is tudnak kereskedni kriptodevizákkal, általában mobiltelefonos applikációk segítségével vagy külföldön bejegyzett kriptodevizatőzsdék révén.

bitcoin

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik kínai hatóság feladata lesz a külföldi internetes kereskedési felületek blokkolása. Ugyanakkor a kriptodevizák adásvételével foglalkozó magánszemélyek általában fejlett technológiai tudással bírnak, így tudni szokták, hogy miként lehet kijátszani a blokkolást és eljutni a kívánt weboldalra.

A hétfő délelőtti kereskedésben még amiatt esett jelentősen a kriptodevizák árfolyama, hogy több nagy amerikai és brit bank megtiltotta ügyfeleinek, hogy hitelkártyáikkal vásároljanak Bitcoint vagy más digitális devizát. Elemzők szerint azért a szigorúság a bankok részéről, mert attól tartanak, hogy klienseik komoly árfolyamveszteséget szenvednek el, az pedig megnöveli a rossz hitelek nagyságát a hitelkártyákon.

A kriptodevizák bírálói spekulatív buboréknak tartják az árfolyamok rohamos emelkedését, míg támogatói azt mondják, hogy rövid távon erős áringadozás várható, és a digitális devizák mögött álló technológia megtartja erejét és értékét.

A bitcoint a nagy kriptodeviza kereskedési platformok közül a luxembourgi székhelyű Bitstampon 7400 dolláron, 11,61 százalékos mínuszban, a New York-i székhelyű Geminin 11,73 százalékos veszteségben, 7399 dolláron, a világ legnagyobb bitcoin váltóján, a Bitfinexen pedig 11,56 százalékos veszteségben, 7459 dolláron jegyezték.

Ugyanekkor az egyhónapos lejáratú Bitcoin ügyletek jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 7460 dolláron, 12,44 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 7450 dolláron, 13,27 százalékos veszteségben állt.

A világ második legnagyobb kriptodevizája, az Ether árfolyama a Bitfinexen 13,79, a Bitstampon pedig 13,83 százalékos veszteségben, 735 dollár környékén mozgott, míg a ripple jegyzése 72 cent körül, 12,93, illetve 12,87 százalékos mínuszban állt.

A Bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 125,6 milliárd dollárra, az etheré 71,9 milliárd dollárra, a ripple-é pedig 28,7 milliárd dollárra süllyedt.

kriptopénz kriptovaluta Kína árfolyam bitcoin
Kapcsolódó cikkek