Pénz- és tőkepiac

Váratlanul visszaszerezte átváltoztatható kötvényeit a Nutex

Súlyosan mínuszos tavalyi riportot tett közzé az idei első fél évet karanténban töltő, a múlt héten zárt körű tőkeemelést bejelentő Nutex.

Közzétette 2017-es éves beszámolóját a Nutex. Bár a BÉT honlapja szerint a társaság (ex-Humet) fő tevékenysége még mindig a humifulváttartalmú gyógyászati készítmények kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása, a beszámolóban azt olvashatjuk, hogy a társaság tavaly is alapvetően saját vagyonát kezelő vállalatként működött, melynek tevékenysége eszközeinek, befektetéseinek menedzselése, koordinálása. És ahogy az előző éviben, úgy a tavalyi beszámolóban is azt emelték ki, hogy a cég az immateriális javait bérbe adta.

A 12 200 forintos történelmi maximummal büszkélkedő cég öt éve nem járt 150 forint felett
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Egészen új fejlemény, hogy részint egy csereügylet keretében – diszkontkincstárjegyekért cserébe –, részint pedig egy tőkeemelés során – apportként – visszaszerezte a társaság a még 2009-ben kibocsátott átváltoztatható kötvényeit. Ennek hozama – 18 646 757 forint – már a 330 millió 380 ezer forintos tárgyévi veszteséget is enyhítette 311 733 243 forint mínuszra.

Ha a visszaszerzett kötvények hozamától eltekintünk, akkor tavaly egy részvényre 82,05 forint veszteség jutott, szemben az előző évi 55,97 forinttal.

Tegnap reggel negatív réssel nyitott a papír, majd kicsit ugyan magához tért, de még a délutánt is 7 százalékos mínuszban töltötte. A kurzus komolyabb kilengésére a tavalyi veszteségek ellenére sem számíthattunk, mert a részvényt még januárban elkülönítés szankcióval sújtották, melyet hat hónapra szabott ki a tőzsdeüzemeltető. A karanténban érvényes és az állampapírpiacról ismerős „aukciós kereskedési modell” tudniillik fékezi az árfolyam hullámzását, mert az ajánlati könyv „csukva van”, vagyis mindenki kizárólag a saját ajánlatát látja, továbbá napközben ugyan folyamatosan tehetők ajánlatok, de csak bizonyos idősávokban lehet kereskedni. Ezért nincs mód pánikszerű kitárazásra.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja.

kispapír tőkeemelés BÉT Nutex
Kapcsolódó cikkek