Pénz- és tőkepiac

Rendületlenül dől a pénz a részvényekbe

Nagyot buktak a háztartások májusban a tőzsdén, de ez nem tántorította el a kisbefektetőket attól, hogy hét éve nem látott mennyiségű pénzből vásároljanak részvényeket.

Fekete hónap volt a május a tőzsdéző kisbefektetők számára. A háztartások egyetlen hónap alatt 43,5 milliárd forintot buktak a Budapesti Értéktőzsdén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. Ennél nagyobb összeget utoljára 2012 májusában veszítettek a részvénybörzén, amikor a görögországi válság világszerte a mélybe rántotta a piacokat.

A háztartások részvényállománya a májusi árfolyamcsökkenések miatt a hónap végére 576,2 milliárd forintra esett az áprilisi 594 milliárdos rekord után. A nem pénzügyi vállalatok részvényein több mint 22 milliárd, a bankpapírokon csaknem 20 milliárd forintnyi veszteséget szenvedtek el a kisbefektetők, és az egyéb szektorok részvényein is veszítettek 1,4 milliárdot.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A lakosság egyébként az árfolyam-ingadozások dacára bízik a részvénypiacban, májusban 25,7 milliárd forintnyi friss megtakarításból vásárolt értékpapírokat. Ez hatalmas összegnek számít, hiszen a kisbefektetők utoljára 2011 augusztusában és szeptemberében öntötték hasonló volumenben a pénzt a hazai részvénypiacra.

Akkoriban főleg bankpapírokat vettek: vélhetően a kormányzati intézkedések – köztük a végtörlesztés bejelentése – miatt háromezer forint alá zuhanó OTP-árfolyam mozgatta meg a fantáziájukat.

A részvényeknél jobban csak az állampapírok érdeklik a kisbefektetőket. Májusban 64,7 milliárd forintnyi friss pénzzel finanszírozták az államháztartást, ráadásul az Államadósság Kezelő Központ nagy örömére ebből több mint 60 milliárd forintot egyévesnél hosszabb lejáratú állampapírba fektettek. A hosszú lakossági állampapírok közül legjobban az inflációt követő kamatozású Prémium (PMÁP) megy, a kapható sorozatokból már több rábocsátást is meghirdettek. A háztartások állampapír-állománya május végén meghaladta az 5200 milliárd forintot, ebből 2178,2 milliárd forintot tettek ki az éven túli lejáratú forintállampapírok, ez 38,5 százalékos növekedés egy év alatt.

Az éven belül lejáró állampapírok állománya a háztartásoknál nagyjából stagnál, tavaly május óta mindössze 1,2 százalékkal emelkedett. A kisbefektetőknél lévő devizás állampapírok állománya nagyot ugrott májusban, csaknem tízmilliárd forinttal 161,4 milliárdra nőtt. Ez részben a vásárlások eredménye volt, de jócskán szerepet játszott benne a forint gyengülése is.

A többi értékpapír nem hozta lázba a kisbefektetőket májusban. A befektetési alapokból több mint 17 milliárd forintot vontak ki, pedig az alapkezelők ügyesen fektették be a pénzüket, hiszen 10,6 milliárd forint árfolyamnyereséget termeltek. A háztartások befektetési jegyekben lévő értékpapír-állománya 3939 milliárd forint volt a hónap végén. A lakosság főleg a kamatot már egyáltalán nem fizető pénzpiaci alapokat adja el, de májusban már a többi alapfajtából is több pénzt vontak ki, mint amennyit befektettek.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

BÉT részvény árfolyamok tőzsde MNB
Kapcsolódó cikkek