Pénz- és tőkepiac

Szenvednek a kisrészvények Európában

A MiFID 2. szabályozási rendszer életbelépése óta az európai tőkepiac kisebb szereplői több problémával is szembesülnek az elemzői lefedettség érezhető lecsökkenésével.

A MiFID 2. szabályozási rendszer életbelépése óta az európai tőkepiac kisebb szereplői több problémával is szembesülnek az elemzői lefedettség érezhető lecsökkenésével. A Bloomberg összeállításában Keith Hiscock, a Hardman & Co. vezetője arról beszélt: nagy a veszélye, hogy a kevesebb elemzés hatására sokat csökken a likviditás a kisebb kapitalizációjú részvények piacán. Véleménye szerint már most érzékelhető a befektetői érdeklődés visszaesése azon részvények kereskedésében, amelyekről csak egy elemző (vagy egy sem) készít értékelést és határoz meg célárat. Mint ismeretes, a MiFID 2. hatására az elemzésekért ettől az évtől külön díjszabás fizetendő, a szolgáltatás már nem értékesíthető a befektetési-brókeri szolgáltatás részeként.

A Bloomberg összesítése szerint

az európai tőzsdéken jegyzett, úgynevezett small cap vállalatokról 2010 óta egyre kevesebb elemzés jelenik meg, nyolc éve még 3348-at, tavaly viszont már csak 2975-öt publikáltak.

A trend várhatóan folytatódik, hiszen a költségek külön kimutatására vonatkozó előírások miatt sok befektetési szolgáltató erősen csökkentette az elemzési büdzséjét. Az alacsonyabb részvénypiaci forgalom a kisvállalatok számára a tőkebevonást is megnehezítheti, emellett a likviditási minimumot meghatározó intézményi befektetőket is távol tarthatja a vásárlástól.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Elemzések híján több európai small cap arra kényszerülhet, hogy saját költségei terhére vásároljon elemzéseket, vagy nyílt napokat szervezzen, és ott próbálja felkelteni a lakossági befektetők figyelmét. Edmund Shing, a BNP Paribas globális tőkepiaci részlegvezetője a Bloombergnek azt mondta, hogy a csökkenő forgalom volatilisabbá teszi ezeknek a papíroknak a piacát. Az sincs kizárva, hogy elemzések híján a negyedéves eredménybeszámolókra fognak koncentrálni a befektetők, túlzott piaci reakciókat előidézve.

E hónap végéig értékeli a Budapesti Értéktőzsde vezetősége elemzői-árjegyzői programja tapasztalatait, utána pedig dönt az esetleges folytatásról – válaszolták a Világgazdaság kérdésére a BÉT kommunikációs osztályán. A program az eredeti tervek szerint 2018 végéig tart, ebben négy befektetési szolgáltató készít elemzéseket 11 hazai kibocsátó részvényeiről.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

BÉT kisrészvények tőzsde MiFID II.
Kapcsolódó cikkek