Pénz- és tőkepiac

Megérkeztek az új BIF-részvények

A tőzsdére került több millió új BIF-részvény, a szeptemberi zárt körű tőkeemelésnek nem volt árfolyammozgató hatása.

A tőzsdére került több millió új BIF-részvény, a szeptemberi zárt körű tőkeemelésnek nem volt árfolyammozgató hatása.

Mától lehet kereskedni a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) frissen kibocsátott részvényeivel a BÉT prémiumkategóriá­jában – döntött a magyar vezérigazgatója. A BIF 2 870 244 új dematerializált, névre szóló törzsrészvények névértéke 100 forint.

Fotó: Kallus György

A kibocsátással a BIF-részvények mennyisége a pesti börzén 28,7 millió darabra emelkedik. Az ingatlanfejlesztő cég szeptember 20-án jelentette be, hogy a zárt körű alaptőke-emelését a cégbíróság bejegyezte.

A mostani részvénymennyiség 10 százalékát kitevő, újonnan kibocsátott értékpapírok teljes egészében a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. tulajdonába kerültek.

A kibocsátási ár részvényenként 2000 forint volt, így a teljes részvénycsomagot nem egészen 5,8 milliárd forint pénzbeli hozzájárulás fejében jegyezte le az új nagyrészvényes. A Takarékszövetkezeti Bank már a cégbírósági bejegyzést megelőzően megfizette a tőzsdei részvénytársaságnak a teljes összeget, amelyből 287 millió forint a cég alaptőkéjét növelte, míg mintegy 5,5 milliárd forint a tőketartalékba került.

A részvények kibocsátásáról és a részvényes személyének a kijelöléséről a társaság igazgatósága döntött a közgyűlés felhatalmazása alapján.

A BIF azzal indokolta a cég alaptőkéjének a felemelését és a Takarékszövetkezeti Bank kiválasztását, hogy ilyen módon egyrészt az ingatlanfejlesztő társaság elnyeri egy stabil, hazai intézményi befektető támogatását tervei megvalósításához, másrészt a tőkeemeléssel a működését segítő nagy összegű friss forráshoz jut.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

kispapír BIF-részvények BÉT tőzsde szit
Kapcsolódó cikkek