Pénz- és tőkepiac

Jövő héten indulhat a kereskedés az Xtend piacon

Már az idén elindulhat két cég részvényeivel a kereskedés a BÉT Xtend piacán. A Megakrán valószínűleg már a jövő héten, de a CyBerg is hamarosan debütálhat.

A jövő héten elindulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacán – tudta meg a Világgazdaság. Elsőként a daruzással foglalkozó Megakrán részvényeit vehetik fel a palettára, a cég múlt szerdai közleménye szerint ugyanis az új részvények tőzsdére történő bevezetése december első felében várható. Ehhez a móri cég közleménye szerint az alaptőke-emelés cégbírósági bejegyzése és az újonnan kibocsátandó részvények Keler Zrt. előtti megkeletkeztetése szükséges.

A speciális daruzási, emeléstechnikai és géptelepítési feladatokat és több, e tevékenységekhez kötődő kiegészítő szolgáltatást nyújtó társaság

a múlt heti 678,9 millió forint értékű tőkeemeléskor bevont forrást az eszközpark további fejlesztésére és növekedési tervei megvalósítására használja fel. A tranzakció során 3702 forintos részvényárfolyamon több mint 656,2 millió forint összegű tőkebevonás történt intézményi és magánfektetőktől, ezenfelül pedig a főtulajdonos, Langmáhr Tamás több mint 22,6 millió forint értékben adott el részvényeket.

A tranzakcióban a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapja 40 százalékos mértékben, az egyéb intézményi és magánbefektetők 30-30 százalékos mértékben vettek részt. A részvények keletkeztetését követően Langmáhr Tamás részesedésének mértéke és szavazati jogának aránya 72,55 százalékra, Vitkovics Péter részesedése változatlan részvénydarabszám mellett 3,86 százalékra csökken, míg a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap részesedése 9,44 százalékra nő.

Fotó: Megakrán / Instagram

A BÉT honlapján, a kibocsátók listáján az Xtend piacnál két cég szerepel. A Megakrán mellett a Kajahu portált üzemeltető CyBerg Corp. található a felsorolásban. „Várhatóan decemberben indulhat meg a kereskedés a CyBerg részvényeivel az Xtenden” – mondta a Világgazdaságnak Rózsa Balázs, a társaság vezérigazgatója. A cég hétfőn módosította korábbi közleményét a tőkeemelésről. Ebben kiemelték, hogy a 170 888 darab száz forint névértékű 1800 forintos kibocsátási értékére tekintettel a cég saját tőkéje 307,6 millió forinttal emelkedett. A zárt körű tőkeemelés ázsiós jellege okán azonban a cég alaptőkéje csak 17,1 millió forinttal emelkedett, így 298,4 millió forintra nőtt. A fennmaradó 290,5 millió forint a társaság tőketartalékába került.

„A friss forrást az informatika és a cégstruktúra fejlesztésére, valamint a nemzetközi franchise-tevékenység támogatására fordítjuk. A kereskedelmi platformunkat és a mobilfizetési lehetőséget fejlesztjük, illetve kiemelten kezeljük a magyarországi és ausztriai megjelenésünket. Nyugati szomszédunknál saját tulajdonú egység nyitását nem tervezzük. A bővülést a franchise-hálózatot üzemeltető partnerünk, a Region Capital Holding hajtja végre” – tette hozzá Rózsa Balázs.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

BÉT Xtend
Kapcsolódó cikkek