Pénz- és tőkepiac

Nevet válthat a Plotinus

A legnagyobb tulajdonos tapasztalt befektetőként a tőzsdén tartaná a Plotinus Holdingot, ehhez most már 20 százalékos szavazóereje is van.

Korányi G. Tamás 20 százalék feletti befolyásra tett szert a Plotinus Holdingban – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a Standard kategóriájában jegyzett részvénytársaság. Az ismert befektető és újságíró, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője pénteken 194 darab részvényt vásárolt, és ezzel a birtokában álló törzsrészvények száma 6499-re nőtt. Ez a részvénymennyiség a teljes alaptőkére vetítve mindössze 1,25 százalékos tulajdoni arány. Mivel azonban a Plotinus a részvényeinek csaknem 90 százalékát visszavásárolta, és a saját részvényekhez nem kapcsolódik szavazati jog, a 6499 darab 20,4 százalékos szavazati arányt biztosít a közgyűléseken. Korányi G. Tamás a Világgazdaságnak elmondta, hogy régóta részvényes a társaságban, már a kezdetektől részt akart venni Zsiday Viktor projektjében.

Azok közé tartozik, akik az utóbbi időben nem éltek a részvény-visszavásárlások adta lehetőséggel, a papírjait megőrizte, és a pénteken megszerzett pakettől eltekintve gyakorlatilag automatikusan alakult ki a befolyása. A részvénytársaság jövőjével kapcsolatban konkrét elképzelése nincs, de ragaszkodik ahhoz, hogy a nagy múltú tőzsdei cég továbbra is a börzén maradjon.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Korányi G. Tamás nem először tart ki olyan tőzsdei cégben szerzett érdekeltsége mellett, amely az üzleti tevékenységét már befejezte. A kompozit felépítésű buszairól ismertté vált North American Bus Industries jogutódjaként tőzsdére kerülő Exbus Nyrt.-ben például 2008-ban Földvári Gáborral összehangoltan eljárva a részvények 64 százalékát szerezték meg, majd a részvényenként 56 forintos saját tőkével rendelkező, veszteséges cég papírjait 113 forintért adták el a Bankár Tőkebefektetési és Tanácsadó Zrt.-nek. Utóbbi később kivezette a vállalatot a tőzsdéről.

A Plotinus korábban a Plotinus Invest Zrt. nevű leányvállalatába tette át az összes reálgazdasági eszközét, majd idén szeptemberben a leányvállalat értékesítésével egy csapásra kiürítették az anyacéget. A Plotinus Invest új tulajdonoshoz került, a nevét viszont megtartotta, emiatt a későbbiekben felmerülhet a tőzsdei társaság esetleges névváltoztatása. Korányi G. Tamás a Világgazdaság kérdésére rövid gondolkodás után a Strabon cégnevet ajánlotta megfontolásra a többi részvényesnek az ókori Alexandria legendás földrajztudósa után. A névváltás stílusos lenne, mivel Plótinosz is, akárcsak Sztrabón, a hellenisztikus kori Alexandriában tevékenykedett, ő volt az újplatonikus filozófiai iskola megalapítója.

kispapír Plotinus Korányi G. Tamás BÉT
Kapcsolódó cikkek