Pénz- és tőkepiac

Az élmezőnyben a hazai tőzsdemutató

Az első negyedévben a középmezőnyben zárt a pesti tőzsde a régióban, ám az elmúlt egy évet nézve egyértelműen kiemelkedik a magyar tőzsde­mutató.

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója, a BUX 3,3 százalékos emelkedéssel a régió tíz vizsgált börzéje közül a második legjobb teljesítményt nyújtotta márciusban.

Egyedül a belgrádi Belex15 előzte meg 5,7 százalékos teljesítménnyel, de az érdemi forgalmú börzék között a pesti nyerte az elmúlt hónapot. Az első negyedévet nézve már csak a középmezőnybe tartozik a hazai index a maga 6,5 százalékos teljesítményével.

A bécsi, a bukaresti és a prágai mutató megelőzte a pestit a nagyobb piacok közül. Ezen az időtávon egyébként

a leggyengébb teljesítményt a Belex15 nyújtotta 3,8 százalékos mínusszal, azaz a szerb az első kéthavi zuhanást korrigálta a feltűnően jó márciussal.

Az elmúlt egy évet vizsgálva a budapesti mutató 12 százalékkal vezet, miközben a bécsi ATX szenvedte el a legnagyobb veszteséget 12 százalékos mínusszal.

Fotó: AFP

„Az osztrák börze nagyot esett tavaly év végén, amit a frankfurti DAX lejtmenete okozott, egyrészt a földrajzi közelség, másrészt a szoros gazdasági kapcsolatok miatt. Az idei első negyedéves emelkedéssel a korábbi zuhanást korrigálta az ATX. A jó márciusi magyar teljesítmény azzal áll összefüggésben, hogy a hazai blue chipek hozták a várt számokat, sőt kicsit meg is verték a konszenzusokat” – mondta a Világgazdaságnak Kocsi János, az Amundi Alapkezelő régiós részvényportfólió-menedzsere.

A szakértő szerint az első negyedéves viszonylag jó bukaresti adatok annak köszönhetők, hogy a helyi kormányzat a várakozásoknak megfelelően enyhített a helyi különadókon.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

 

tőzsde BUX régiós tőzsdék
Kapcsolódó cikkek