Pénz- és tőkepiac

Az ingatlanalapok kihagyják a SZIT-eket

Az elmúlt csaknem fél évben kevés ingatlanalap bővítette likvid eszközeinek állományát a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT) részvényeivel – derül ki a Világgazdaság megkeresésére kapott válaszokból.

Az előzetesen javasolt osztalékban részesülnek a két hazai szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) részvényesei – a tegnap tartott évi rendes közgyűlési határozatok alapján.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényenként 100 forint osztalékot fizet, amely 3,3 százalékos hozamnak felel meg, a Graphisoft Park esetében pedig részvényenként 126 forintot kapnak a tulajdonosok, ez 3,4 százalékos hozamot jelent.

A BIF-tulajdonosok döntöttek a részvények tizedeléséről is.

A három százalék fölötti osztalékhozam mellett árfolyamnyereséget is el lehetett érni
Fotó: VG / Földi D. Attila

Egyelőre kevés ingatlanalap bővítette likvid eszközeinek állományát SZIT-részvényekkel – derül ki a Világgazdaság megkeresésére adott válaszokból. Különösebb alapkezelői aktivitást a két SZIT idei tőzsdei forgalma sem jelez, az év elejétől a BIF-részvények napi átlagos forgalma 21,7 millió forint volt, a szektortárs Graphisoft Parké pedig tízmillió forint alatt ragadt. Pedig idén nem veszített lendületéből az ingatlanalapokba áramló csak márciusban 27 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, és a múlt hónap végén ez az alapkategória összesen 1626 milliárd forintnyi vagyon felett rendelkezhetett. A 27 milliárd forint töredéke is óriási mozgást hozhatna a két SZIT-részvény piacán:

a Graphisoft Parkban egy 5 százalékos részvénypakett csaknem 2 milliárd forintból megvehető lenne, míg a BIF-ben egy ekkora hányad nem egész 4,4 milliárd forintért.

A SZIT-ek piaca már tavaly no­vember végétől felpöröghetett volna: egy rendeletmódosítás azóta engedélyezi, hogy a hazai ingatlanalapok a likvid eszközállományukat SZIT-részvényekkel is kiegészítsék. A likvid eszközök aránya a törvény szerint minimum 15 százalék, de az ingatlanalapok jellemzően ennél magasabb arányban tartják az általuk kezelt vagyon egy részét könnyen értékesíthető pénzügyi termékekben.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

BIF ingatlanalap graphisoft
Kapcsolódó cikkek