Pénz- és tőkepiac

Százmilliárdokat spórolhatnánk az e-fizetés előretörésével

Mintegy 450 milliárd forint a többletköltsége annak, hogy a magyar társadalom túlzottan készpénzközpontú – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

Azt várjuk, hogy a készpénz jelentősen visszaszorul majd, ám a gyakorlat sokszor megcáfolja a várt trendeket. Európában azt láthattuk, hogy a negatív kamat világában sok bank spájzolt be rengeteg készpénzt a trezorjaiba, mivel így legalább nem veszített kamatot a befektetésén – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénz­ügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az IIR bankkártya-konferenciáján.

Az eddig lefedetlen területek felé kellene nyitni
Fotó: Kallus György

A túlzott készpénzhasználat azonban súlyos károkat okoz, a nemzetgazdaság közvetlen költsége a bankjegyek gyártása, őrzése, a hamisítás elleni védelem és a készpénzlogisztika ára. További gond, hogy a készpénzben tartott nem vesz részt a gazdaság finanszírozásában, tulajdonosainak nem hoz hasznot. Emellett az elmaradott fizetési mód az egész gazdaság hatékonyságát és versenyképességét visszafogja, ráadásul az adóelkerülést és -csalást is támogatja. A fenti költségek össztársadalmi szinten évi 450 milliárd forintra rúgnak – tette hozzá az államtitkár.

A helyzet tovább romlik: 2010-hez képest a 9 százalékáról 15 százalékra ugrott a forgalomban lévő készpénz aránya hazánkban.

Viszonyításképpen: Svédországban alig több, mint 1 százalék a GDP-arányos készpénzmennyiség, nálunk magasabb érték csak Lettországban, Litvániában, Bulgáriában és Görögországban figyelhető meg. A Pénzügyminisztérium szerint az elsődleges cél az elégtelen elektronikus fizetési infrastruktúra fejlesztése, ezt támogatja a POS-telepítési program.

Ennek a második ütemét Balogh László szerint azért kellett a napokban meghosszabbítani, mert immár az eddig lefedetlen területek felé szükséges nyitni. Olyan kereskedőket kell meggyőzni, akikben még erősen él az a vélekedés, hogy a készpénz a biztos, a bankkártya-elfogadás pedig drága.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

azonnali fizetés készpénz Balogh László e-fizetés
Kapcsolódó cikkek