Pénz- és tőkepiac

Régi álmát valósítaná meg az ENEFI átszabásával az új nagyrészvényes

Óriási potenciált lát az ENEFI-ben Petykó András Zoltán, aki jelentős vagyontárgyak apportjával egyik nagyrészvényese tervez lenni a tőzsdei társaságnak. Az üzletember az élelmiszeriparban, a turizmusban, a pénzügyi területen és az egészségügyben lát elsősorban kitörési lehetőségeket. Petykó a hasonló tevékenységi körökben érdekelt tőzsdei vállalatokat nem tekinti konkurenciának.

Miért döntött úgy, hogy beszáll a társaságba?

Minden üzletembernek el kell döntenie, hogy cégeit milyen formában és milyen hatékonysággal működteti. A magyar piacon általánosságban jellemző a tőkeszegénység, azaz a társaságok többsége egy darabig tud ugyan önerőből fejlődni, de amikor minőségi változásra van szükség, akkor megjelenik a forrásbevonási kényszer, amelynek egy már tőzsdén jegyzett cég sokkal könnyebben meg tud felelni. Egy kisebb társaság sokkal kiszolgáltatottabb a piacon, hiszen nyereségtermelő képessége korlátozott. Ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, vagy egy válság idején talpon tudjon maradni, hatékonyságot tudjon növelni, ahhoz valamilyen rendszerben kell működtetni. Emellett régi álmom is, hogy egy tőzsdei cégben meghatározó részesedést szerezzek.

De miért az ENEFI?

A társaság az elmúlt időszakban parkolópályán volt. Pozitív és negatív hírek egyaránt érkeztek a piacáról, az árfolyama pedig hanyatló szakaszban volt. Adódott egy jó beszállási lehetőség, és éltem vele.

Nem tart attól, hogy az ENEFI megtépázott hírneve visszaüt?

Az ENEFI-nek sok olyan kisbefektetője van, akik kitartottak mellette, rájuk a továbbiakban is lehet építeni.

Vélhetően azért tartottak ki, mert sokan arra számítottak, hogy az eszközöket osztalékként szétosztják, és bezárják a céget.

Mindenkinek előnyösebb egy új stratégia szerint fundamentumokkal feltölteni a céget. Ha a kisrészvényesek azt látják majd, hogy nő a cég értéke, emelkedik a részvényekre eső eredmény, akkor a bizalom is megerősödik. A régi és az új tulajdonosok jelentős vagyontárgyakat – üzletrészeket, ingatlanokat – ruháznak át a társaságra kisebbségi részesedésekért cserébe, elég, ha csak a Random Capitalra gondolunk.

Az apportált vagyonelemekkel igencsak szerteágazó lett a társaság érdekeltségi köre. Mi lesz

a stratégiai irány?

Ezt az igazgatóság határozza majd meg. Mint egyik nagyrészvényes, abba az irányba terelném a céget, hogy nézzük meg, Magyarországon mely iparágaknak vannak kitörési lehetőségeik, melyek azok a klasszikus ágazatok, ahol egy hazai kis-közepes vállalat érvényesülni tud.

A Random Capital apportjával

a tőkepiaci szolgáltatások piacát célozzák?

A tőkepiaci kultúrát tovább kell fejleszteni Magyarországon, hosszú távon mindenképpen arra számítunk, hogy ebben a szegmensben nőni fog a lakosság penetrációja. A mi érdekünk is az, hogy minél több ember vegyen részt ebben a folyamatban, lehetőség szerint rajtunk keresztül.

Az ENEFI klasszikus értelemben vett vagyonkezelővé válik?

Egy vagyoni kérdésekben irá­ny­-

mutatást segítő céget tervezünk létrehozni, nem hagyományos tanácsadásról van szó.

Mely ágazatokat kezelik prioritásként?

Élelmiszeripar nélkül például elképzelhetetlen Magyarország jövője, a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben is kiemelkedő helyen szerepel hazánk, nyilvánvaló, hogy az élelmiszeriparának is erősnek kell lennie. Emellett a turizmusban, a pénzügyi ágazatban és az egészségügyhöz kapcsolódó iparágakban, a betegellátásban, az orvosi műszerek piacán szeretnénk érdekeltségeket kiépíteni.

Hasonló területeken több holding is érdekelt, köztük például egy tőzsdei társaság is. Ez nem jelent kockázatot?

A tőzsdén olyan társaságok vannak jelen, amelyek már elértek egy bizonyos fejlettségi szintet. Egy vidéki kis panzió, szálloda vagy vállalat, amely nem termel érdemi nyereséget, nem vonzó célpont olyan befektetőknek, akiknek a gyors profitrealizálás a céljuk. Ezek nagyon munkaigényes társaságok, viszont óriási potenciál lehet bennünk, ha egységes struktúrában, egy tőkeerős cég ernyője alatt működtetik őket.

Tervez további vagyonelemeket apportálni az ENEFI-be, növelve ezzel a részesedését?

Hosszú távra tervezek, viszont a mértéke nagyban függ attól, hogy milyen hatást váltanak majd ki a piacon a mostani bejelentések. A társaság akkor tud hosszú távon hatékonyan működni, ha első körben elér egy 15-20 milliárd forintos méretet, majd később ennek a sokszorosát. Olyan vagyontárgyak beemelése jöhet az én esetemben szóba, amelyek működtetése túl sok energiát követel.

További, külső körből érkező apportokra számítanak?

Sokan megkeresnek azzal, hogy segítsek szintet lépni egy-egy társaság esetében. Erre jó megoldást kínálhat az ENEFI, hiszen a tőzsdei jelenlét előnyeit élvezve tovább lehet fejleszteni az adott céget. Sokan csatlakozhatnak az ENEFI-hez, hiszen ez egy olyan típusú vagyonkezelés, amely mindenkinek az érdekét szolgálja.

A mostani átalakulás során szükség van friss tőkére?

Az ENEFI a mérlege alapján nem szorul azonnali tőkebevonásra. Egy vagyonkezeléssel foglalkozó céget azonban akkor lehet igazán jól működtetni, ha a vagyontárgyakhoz vagy a tevékenységekhez tartozó elemeket összességében kezelik, mérik, és konkrét stratégiai célokat tűznek ki. Ha ehhez források szükségesek, akkor meg kell majd vizsgálni a piaci lehetőségeket. Ha például idővel a Hungaro-Food egészét behozzuk a cégbe – ami nem elképzelhetetlen –, akkor megfogalmazzuk majd a bevételi és az eredménycélokat. Ha ennek eléréséhez fejlesztésre, terjeszkedésre van szükség, akkor az ehhez szükséges forrásokat a konkrét tervek alapján kell majd bevonni.

Kínai üzletemberek is beszálltak a cégbe. Tervezik tovább bővíteni a tulajdonosi struktúrát?

A magam részéről abban vagyok érdekelt, hogy minél szélesebb körben dolgozzunk. Meg kell azonban határozni azt, hogy milyen tevékenységi területről engedünk be vagyonelemeket, és ehhez egy konkrét megtérülési, működtetési, strukturált számonkérési rendszert kell csatolni: a jelenlegi szakértői bázist tekintve ez nagyon széles tulajdonosi kört feltételez. Nem öt-tízmilliárd forintos nagyságrendekben gondolkodunk, hanem ennél jóval nagyobb méretekben. Viszonylag széles tulajdonosi struktúrában, nagyon sok részvényessel, nagy vagyonnal egy hatékonyan átlátható cég létrehozása a cél, amely folyamatosan növeli a vagyonát.

A szerteágazó tevékenységek miatt nem aggódik? A tulajdonosok között lehetnek érdekellentétek.

Abban lehet ellentét, hogy egy-egy vagyonelem vagy projekt hogyan működik, de miután minden társaság teljesítménye az ENEFI-ben jelenik meg eredményként, mindenki abban érdekelt, hogy a saját munkája a holdingot gazdagítsa.

Melyek az ön által kitűzött rövid távú célok?

Azon dolgozunk majd, hogy minél nagyobbra nőjünk, és minél erősebbé váljunk. Tőzsdei cégként fontos cél a Prémium kategória elérése. A magas közkézhányad megtartása is elsődleges szempont, hiszen akkor tudunk előremenni, ha a cég folyamatosan tud fejlődni, vagyontárgyakat apportálni.

Petykó Zoltán interjú
Ezek is érdekelhetik