Pénz- és tőkepiac

Nagy elmozdulás nem történt a BUX-nál

A pénteki záró értékéhez képest alig változott a pesti tőzsde részvényindexe.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,73 pontos emelkedéssel, 40 310,34 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest alig változott.

Elemzők szerint

a negatív globális hangulat átterjedhet a magyar részvénypiacra is, ezért csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde hétfőn.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője korábban kifejtette, negatív hangulat van a világban az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatti félelmek következtében. Kína engedte leértékelődni a jüan árfolyamát, emiatt nagy esésre lehet számítani a globális részvénypiacokon. A nemzetközi negatív hatás a magyar piacon is érződhet, így a Budapesti Értéktőzsdén a kereskedés negatív tartományban kezdődhet.

A Concorde vezető elemzője kiemelte azt is, hogy

a héten teszi közzé vállalati jelentését a Richter és az OTP, ezekre a hét folyamán jöhet reakció, de hétfőn az általánosan negatív globális hangulat határozza meg majd a kereskedést.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője kommentárja szerint csökkenés várható a Budapesti Értéktőzsdén. Továbbra is rendkívül negatív a nemzetközi befektetői hangulat, melyet elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások fejleményei okoztak. Emiatt a hazai részvénypiacon is csökkenés várható, az OTP jegyzése a 12 000 forintos szint alá kerülhet, a Mol pedig a 2950 forintos szint felé veheti az irányt, és nem zárható ki, hogy tartósan aláesik a jegyzés. A Richter továbbra is az 5000-5300 forintos sávban mozoghat, itt egyelőre nincs veszélyben az alsó támasz. A Magyar Telekom esetében a 425 forintos támaszra érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

A szenior elemző szerint magasabb bevételekről és alacsonyabb profitról számolhat be a Richter a keddi tőzsdenyitást megelőzően közzétételre kerülő gyorsjelentésében. A bevételek az elemzői konszenzus szerint 116,6 milliárd forintra növekedhettek a második negyedévben, ami 5,5 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az emelkedés a növekvő Vraylar-értékesítések után kapott magasabb royalty-bevételeknek, és az egyszeri mérföldkőbevételnek köszönhető, továbbá a forint gyengülése is kedvezően hatott a forintban kimutatott bevételre.

BUX tőszde
Kapcsolódó cikkek