Pénz- és tőkepiac

Közelebb került az INA visszavásárlása

Megkezdődhet az INA átvilágításának a folyamata, a szakértői értékbecslés birtokában a horvát kormány akár már jövő tavasszal ajánlatot tehet a Mol 49 százalékos tulajdonrészének visszavásárlására. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint 1,5-2 milliárd dollárt érhet a magyar olajcég INA-pakettje.

A horvát kormány kérésére megkezdődhet az INA átvilágítása, miután az olajtársaság menedzsmentje múlt héten hozzájárult a vállalat felülvizsgálatához, a horvát állam ezzel egy lépéssel közelebb kerülhet a Mol 49 százalékos részesedésének visszavásárlásához. A horvát kormány még 2017 de­cemberében kért be ajánlatokat tanácsadó cégektől az INA felülvizsgálatára, tavaly tavasszal pedig a Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a Privredna banka Zagreb konzorciumot választotta ki a feladatra, szerződést azonban egyikkel sem kötött.

Augusztusban végül az amerikai Lazard befektetési bankra esett a kabinet választása, amely 9 millió euróért végezheti el a szakértői értékbecslést.

Tomislav Coric horvát energiaügyi miniszter augusztusban úgy nyilatkozott, az átvizsgálást fél év alatt szeretnék lezárni, és már 2020 első negyedévében tárgyalóasztalhoz ülnének a magyar féllel. A horvát kabinet sikeres kivásárlás esetén nem tartaná magánál az INA-részvényeket, hanem új stratégiai partnernek adná tovább az olajcégben meglévő részesedését.

Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

A Mol a 2000-es években két részletben mintegy 1,8 milliárd dollárért jutott hozzá az INA csaknem 50 százalékos tulajdonrészéhez, de várhatóan a horvát kormány vételi ajánlata sem lesz ennél jóval magasabb.

A tegnapi részvényárfolyam alapján az INA piaci kapitalizációja 4,7 milliárd dollár, ebből a Mol 49 százalékos pakettje 2,3 milliárd dollárt érhet. A tőkepiaci árazás ebben az esetben nem tekinthető mérvadónak, hiszen az olajcég részvényei csak igen kis részben forognak közkézen. Az értékelést nehezíti az is, hogy a 44,8 százalékot tulajdonló horvát állam a szabályozással – például a gázátvételi ár meghatározásán keresztül – nagymértékben befolyásolni tudja a részesedés értékét

– mutatott rá Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

INA Pletser Tamás Mol horvát állam
Kapcsolódó cikkek