Pénz- és tőkepiac

Markáns bővülés a céges hiteleknél

Lassuló ütemben ugyan, de dinamikusan bővült a múlt évben a vállalati hitelek állománya Magyarországon. A hosszú lejáratú céges kölcsönöknél ellentétes tendenciák érvényesültek.

Megközelítette a 8300 milliárd forintot december végére a nem pénzügyi vállalatoknál lévő hitelek állománya, ami igen dinamikus, 11,3 százalékos éves növekedést tükröz – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint ugyanakkor a céges hitelállomány bővülésének üteme elmaradt az egy évvel korábbitól: 2018 egészében még majdnem 15 százalékkal nőtt a vállalati hitelek mennyisége.

Az MNB adataiból az látszik, hogy

a leggyorsabb ütemben a folyószámlahitelek nélkül számított, éven belüli hitelek állománya emelkedett 2019-ben. Ezekből december végén 906,6 milliárd forintnyit tartottak nyilván, 34,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Fotó: Shutterstock

A folyószámlahiteleknél viszont alig több, mint 4 százalékkal bővült egy év alatt a kimutatott állomány, és nem egészen 1450 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú céges kölcsönöknél ellentétes tendenciák érvényesültek.

Miközben az egy és öt év közötti hiteleknél minimális, 1,1 százalékos éves bővülést regisztrált az MNB – 2110 milliárdos év végi állomány mellett –, addig az öt éven túli hiteleknél 16 százalékkal, 3833,8 milliárd forintra nőtt a volumen.

Ennek megfelelően a vállalati hitelportfólió szerkezete is átalakult valamelyest 2019-ben. Miközben a folyószámlahitelek részesedése 18,7-ről 17,5 százalékra olvadt, az egyéb, éven belüli lejáratú kölcsönöké 9-ről 11 százalék közelébe ugrott. Számottevően, 28-ról 25,4 százalékra apadt az egy és öt év közötti lejáratú kölcsönök súlya is, miközben az öt éven túliaké 44,3-ről 46,2 százalékra nőtt.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

2019 statisztika MNB vállalati hitelek
Kapcsolódó cikkek