Pénz- és tőkepiac

Visszatért a hitelintézetek kínálatába a kombinált betét

Az alacsony kamatkörnyezetre és a MÁP Pluszra adott egyik válaszként egyes bankok kínálatában ismét szerepelnek kombinált betétek. Ilyen konstrukciók választása ugyanakkor a hosszú távban gondolkodó ügyfeleknek érheti meg igazán.

Az utóbbi időszakban ismét elérhetővé váltak néhány hitelintézet kínálatában a 2010-es évek elején igen ismertnek számító kombinált betétek. Ezek lényege, hogy az elhelyezett pénz többnyire kisebb hányadát betéti részre a piacon általánosnál jóval nagyobb kamatot kap az ügyfél, miközben a megtakarítás másik részét valamilyen egyéb befektetési formában – zömmel befektetési alapokban – lehet elhelyezni.

A konstrukció előnye, hogy a betéti részre kiemelkedő kamatot kaphat az ügyfél, és ha jól választ a felkínált befektetési lehetőségek közül, ott is

a betéti kamatoknál jóval magasabb hozamot realizálhat.

A kombinált betéteknél is akadnak viszont olyan szempontok, amelyeket nem árt figyelembe venni: az egyik, hogy a magas csak egy ciklusra jár, utána a betéti rész – ha nem nyúl hozzá az ügyfél – a normál kondíciók szerint kamatozik tovább.

Fotó: Fotó: Kallus György

A másik dolog, amivel érdemes tisztában lenni, hogy a befektetési pillérnél érdemes hosszabb távra tervezni az optimális hozam elérése érdekében. Viszont ha kedvezőtlenül alakulnak a piaci folyamatok, és magasabb kockázatú értékpapírt választott a megtakarító, akár az is elképzelhető, hogy

olvad a befektetési részben elhelyezett tőke.

Az egyik ilyen, most elérhető konstrukció a CIB Bank Tandem megtakarítás néven futó terméke. Ennél a betéti rész az elhelyezett pénz harmadát adja, három hónapos futamidő mellett.

A minimálisan leköthető betéti összeg ennél a konstrukciónál 100 ezer forint, az euróban futó változatnál pedig 500 euró. Az elérhető kamat igen vonzó: forintbetétnél évi 5, euróbetétnél évi 3 százalékos, a prémium- és privátbanki ügyfelek pedig további egy százalékponttal magasabb kamattal számolhatnak.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

pénzügyi szolgáltató konstrukció futamidő megtakarítás betét kamat
Kapcsolódó cikkek