Pénz- és tőkepiac

MNB: A bankok emeljék a bankkártyás fizetés értékhatárát!

A cél a fizikai kapcsolatok számának csökkentése. A javaslat az érintéses fizetési kártyás vásárlásokra vonatkozik.

A fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra történő emelésére szólítja fel a bankokat és a kártyatársaságokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

– közölte péntek este a jegybank.

Fotó: MTI/ Földi Imre

A mielőbbi alkalmazhatóság érdekében a jegybank a vonatkozó jogszabályok módosítását javasolja a kormánynak. A koronavírus terjedésének lassítása miatt már eddig is több intézkedés született az emberek közötti fizikai kapcsolat minimális szintre csökkentése érdekében. Ezeket a lépéseket a pénzforgalom oldaláról hatékonyan támogathatja az elektronikus fizetési megoldások intenzívebb használata. Ehhez indokolt a bankkártyák használati feltételeinek javítása.

A PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár egységesen 15 ezer forintra történő emelésével becslések szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál ügyfél általi kezelése (érintése) nélkül megtörténhet – írja az MNB.

A módosítás mielőbbi megvalósíthatósága érdekében az MNB kormányzati szabályozási módosítást is kezdeményez, a bankokat és a kártyatársaságokat pedig felszólítja az új értékhatárok mielőbbi alkalmazására.

Óriásit ugrott az olaszországi áldozatok száma

Már az 50 ezerhez közelít az olasz fertőzöttek száma. Magyarországon három ember halt meg pénteken. Orbán Viktor szerint milliószám vannak maszkjaink, gyártunk is ilyeneket. A WHO szerint nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni.

 

érintéses fizetés bankártya MNB
Kapcsolódó cikkek