Pénz- és tőkepiac

Hidegháborúvá durvulhat az amerikai–kínai konfliktus

Bár az áprilisi gazdasági mutatók nagy figyelmet érdemelnének a héten, a befektetők figyelmét azonban elterelhetik Kína intézkedései Hongkonggal szemben. A magyar jegybank kommunikációja változhat az elmúlt hetek sikeres intézkedései után.

Munkaszüneti nappal indul a hét az Egyesült Államokban, ma a Memorial Day alkalmából az amerikai fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben életüket vesztőkre emlékeznek. Közben a távol-keleti tér­ségre szegeződik a befektetők fi­gyelme, Pekingben múlt csütörtökön jelentették be, hogy új nemzet­biztonsági törvényt vezetnek be Hongkongban, amely ellen a helyi törvényhozók és több külföldi állam is tiltakozott.

A Bloomberg már hidegháborúnak aposztrofálta az ­új feszültséggócot, amely Kína és az Egyesült Államok között kiújult, a héten ez továbbra is bizonytalanságban tarthatja a fejlett piacokat.

Az ebben a hónapban már nyilvánosságra hozott makrogazdasági indikátorok arra utalnak, hogy a koronavírus-járvány miatt számos országban a gazdasági aktivitás szintje 10, némely gazdaságban akár 20 százalék feletti mértékben is csökkenhetett – írja az OTP heti kitekintő anyagában. Ugyanakkor a bizonytalanság jelentős, de érdemben mérsékelheti az érkező áprilisi magas frekvenciás adatok, amelyek majd teljes mértékben tükrözik a járvány hatását. Ezért lesz érdemes figyelemmel kísérni a héten a spanyol kiskereskedelmi forgalmi statisztikát, az amerikai háztartások bevételeit és fogyasztását, valamint a májusi munkanélküli-segély iránti új kérelmek számát.

Egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy milyen gyors lehet a kilábalás, illetve hogy a lezárások mennyiben jelentenek tartós sokkot a gazdaságnak. Ennek eldöntésében Módos Dániel, az OTP elemzője szerint a beérkező bizalmi és beszerzésimenedzser-indexek segíthetnek.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

heti makronaptár
Kapcsolódó cikkek