Pénz- és tőkepiac

Az optimizmus még a hozamokat is felülmúlja

Hiába szaladtak fel a hozamok, fél évszázada nem voltak ennyire leszakadva a kötvényhozamok a növekedési prognózisoktól.

1966 óta nem voltak ilyen alacsonyak a kötvénypiaci hozamok a gazdasági növekedési várakozásokhoz képest, mint most az Egyesült Államokban. Pedig az elmúlt időszakban igen jelentősen emelkedett a 10 éves állampapír hozama, mely elérte az 1,6 százalékot.

A Pimco szerint az inflációs várakozások túl gyorsan és túl messzire mentek.

Ezért véget érhet a részvénypiacot nyomás alatt tartó drasztikus kötvényhozam-emelkedés, mert a hosszabb lejáratú papírok hozama már egy sávon belül maradhat. Várható továbbá, hogy a rövid hozamokat továbbra is nulla százalék körül tartják a jegybankok, s bár alapvetően fájdalmas a hozamemelkedés a kötvényportfoliót tartóknak, azonban hosszabb távon kedvezőbb megtérülés alakulhat ki.

Fotó: Shutterstock

Míg az még jó ideig nyomott maradhat a pandémiából való fokozatos kilábalásnak köszönhetően.

A Pimco érvelésével szemben, hiába szakadtak le a kötvénypiaci hozamok a gazdasági növekedési várakozásoktól, még további teret nyithat a hozamok növekedése előtt, hogy 32 éve nem látott növekedést prognosztizálnak a szakértők

– mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a várakozások szerint 7,6 százalékkal bővülhet az amerikai gazdaság.

Továbbá a szenátus által elfogadott 1900 milliárdos segélycsomag és az átoltottság növekedése is az inflációs várakozások megugrása és a hozamemelkedés irányába hat

– folytatta az Equilor elemzője. A Fed ráadásul egyelőre nem kíván beavatkozni a kötvénypiaci folyamatokba, véleménye szerint a kötvényhozamok emelkedése nem az inflációt, hanem a javuló növekedési kilátásokat tükrözi.

Ritka az ilyen méretű különbség a nominális növekedési becslések és a 10 éves állampapír hozama között. Az előző évtizedben 2 százalék alatt volt ez a differencia, ami most 6 százalék.

kötvényhozamok Pimco
Kapcsolódó cikkek