Pénz- és tőkepiac

Nem bánt jól az ügyfelek pénzével a Novis

A Szlovák Nemzeti Bank figyelmeztette a korábban az MNB által is megregulázott biztosítót.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kötelezte – a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő – Novis biztosítót, hogy ügyfelei díjait a szerződésben foglaltak szerint fektesse be, miután az északi szomszédunk pénzügyi szolgáltatóinak felügyeletét ellátó szervezet megállapítása szerint a biztosító tavaly nyolc hónapon át a nyilvántartott ügyfélszámla-egyenlegeknél kisebb arányban fektette be szlovákiai és külföldi biztosítottai befizetéseit.

Az NBS ezért kötelezte a Novist, hogy az érintett befektetési (unit-linked) szerződések teljes biztosítási díját a szerződési feltételek szerint, körültekintő módon fektesse be.

Emellett további kötelezettségeket is előírtak a társaság számára, ám ezeket csak teljesítési határidejük után hozzák nyilvánosságra.

Fotó: Shutterstock

Az NBS 2020. november 5-én erősen korlátozta a Novis szabad rendelkezési jogát saját eszközei felett, előtte pedig a biztosító tartalékainak megfelelőségi szintjéhez kötötte azt, hogy új szerződéseket kössön. Ez utóbbi döntést azonban az NBS fellebbviteli testülete idén február 12-től hatályon kívül helyezte.

Ezzel szemben Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank döntései miatt lényegében két éve nem köthet új biztosítást a Novis, de a jegybank továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a biztosítóval kapcsolatos történéseket, mert az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a Novisnak.

Novis MNB Szlovák Nemzeti Bank NBS biztosítás
Kapcsolódó cikkek