Pénz- és tőkepiac

Veszítettek vonzerejükből az áruvásárlási hitelek

Nem alakult túlságosan fényesen az idei első negyedév az áruvásárlási hitelek szempontjából.

Nem alakult túlságosan fényesen az idei első negyedév az áruvásárlási hitelek szempontjából:

január és március között összesen 5,7 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások, ami 17,2 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi volumenhez képest

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Ezzel együtt az is leszűrhető, hogy az áruhitelek piacát kevésbé viselte meg a koronavírus-járvány, mint a teljes fogyasztásihitel-piacét: az utóbbinál ugyanis több mint 24 százalékos visszaesést hozott az első negyedév.

A mostanában jellemző, havi 1-2 milliárd forintos új szerződéssel fokozatosan csökken az áruvásárlási hitelek jelentősége a lakossági finanszírozási piacon.

Az MNB adatai szerint az idei első negyedévben mindössze 2 százalék körüli mértékben részesedtek az új fogyasztásihitel-szerződésekből, miközben 2018 elején a piaci súlyuk még megközelítette a 4 százalékot.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

graf áruhitel

Az állományi adatokon is leginkább az alacsony szinten stabilizálódott kereslet jelei látszanak. A jegybanki statisztikák szerint március végén 27,2 milliárd forintot tett ki az áruhitel-állomány, ami 9,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 30 milliárdtól, és gyakorlatilag megegyezett a 2019. márciusival. Az áruhitelek átlagos kamata viszont jelentősen csökkent az utóbbi években: miközben 2018 márciusában még 24,6 százalékot ért el, az idei első negyedév végén már éppen 12 százalék alatt mozgott.

Az áruhitelpiac viszonylag szerény teljesítménye több okkal is magyarázható. Az egyik, hogy

a lakossági hitelek kamatainak csökkenésével az áruvásárlási hitelek vesztettek a vonzerejükből, a tartós fogyasztási cikkek beszerzéséhez is egyre többen választották a személyi hiteleket.

Az elmúlt bő egy év pedig egyáltalán nem kedvezett az áruhitelek piacának, hiszen a gazdasági visszaesés és a járvány okozta bizonytalanság nyilvánva­lóan visszavetette a lakosság fogyasztási – és eladósodási – kedvét is. A kilátások azonban már nem tekinthetők rossznak: az Otthonfelújítási program elindulása, a lakáspiac élénkülése és persze a járványhelyzet további enyhülése egyaránt erősítheti a keresletet a tartós fogyasztási cikkek iránt, ami kedvezhet az áruvásárlási hitelek piacának is. Robbanásszerű növekedés persze az előttünk álló időszaktól sem várható, inkább az új kihelyezések és az állomány stabilizálódására, esetleg lassú emelkedésére lehet számítani.

hitelpiac koronavírus járvány koronavírus-válság áruvásárlási hitelek hitel áruhitelek
Kapcsolódó cikkek