Pénz- és tőkepiac

Vették az üzenetet a kínai cégek, meghajolnak Peking akarata előtt

A pekingi vezetés csak most ébredt rá, hogy ha nem tereli szigorú keretek közé a dinamikusan fejlődő tech szektort, akkor arra ráfarag. Most már mindenki önként és dalolva igyekszik a politika kedvébe járni.

A nagy kínai tech óriásokhoz hasonlóan az ágazat többi szereplőjének sincs szándékában felvenni a Peking által odavetett kesztyűt, inkább elébe mennek a burkolt üzenetekben megfogalmazott fenyegetéseknek és maguk alakítják át üzletpolitikájukat. A pekingi vezetés csak most ébredt rá, hogy ha nem tereli szigorú keretek közé a dinamikusan fejlődő tech szektort, akkor annak szereplői túl befolyásosak, kontrollálhatatlanok lesznek, s ezt meg kell előzniük. 

Fotó: Imaginechina

Az Alibaba-leány Ant Group 37 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésének (IPO) blokkolása, majd az anyacég 2,8 milliárd dolláros rekordnagyságú versenybírsága felvázolta az irányt, amelyhez igazodni kell. Az online piacot uraló Tencent népbutító videojátékaiért való kipellengérezése és terjeszkedésének megfojtása, valamint a fuvarmegosztó Didi Global New York-i IPO-ját követően elrendelt kíberbiztonsági vizsgálat árfolyampusztító hatása csak ráerősített a folyamatra. 

A cégvezetők előre menekülését a KE Holdings példájával illusztrálja a Reuters. A legnagyobb helyi internetes ingatlanközvetítő szép csendben a megszüntette VIP-szolgáltatását, amely kizárólagosság fejében gyorsabb értékesítést garantált ingatlanjukat eladásra hirdető ügyfeleinek. Remek üzleti lehetőséget dobtak el maguktól önként és dalolva, de a cég a nála becsengető revizorok láttán inkább ezzel a proaktív és önkéntes lépéssel bizonyította a rugalmasságát. A NetEase Music streamszolgáltató is értett az üzenetből, és nem köt már kizárólagosságot biztosító szerződéseket népszerű előadókkal, miután a hatóság a Tencent Musicnál ezt előzőleg kifogásolta. 

A Tencent a múlt héten egy véleménycikk hatására jelentette be, hogy önként korlátozza a fiatalok számára a hozzáférési időt legnépszerűbb videojátékhoz, a Honor of Kingshez, egyben azt javasolta, hogy a 12 éven aluliak számára központilag tiltsák be az összes videojátékot, hogy megóvják őket a „szellemi ópiumtól”, amit ezek képviselnek a pekingi vezetés üzenete szerint. Jeffery Towson, a Pekingi Egyetem volt tanára szerint a félelem légkörét megteremtve sikerül a vadhajtásokat lenyesegetni, a törtető, agresszív vállalati modell már a múlté. Mindenki önvizsgálatot tart és igyekszik aszerint újrapozícionálni tevékenységét, hogy az megfeleljen a szocialista értékrend követelményeinek. A techcégek gyors felfutását profitszerzésre felhasználó befektetők számára ez rossz hír, viszont az egészséges versenykörnyezet megteremtését ígérő politika számára ez nem szempont. 

Tencent tech szektor Kína Alibaba Ant Group
Kapcsolódó cikkek