BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak egy lépés a videójáték-fegyver kereskedelem

Tokenek biztosíthatnak átjárást a ma még elszigetelt virtuális világok között. A játékosok lehetnek a metaverzum pionírjai, mert mindenkinél több időt töltenek az internetes térben.

Egyre több videójáték-gyártó értékesít virtuális fegyvereket, sisakokat és egyéb felszereléseket az NFT, vagyis az úgynevezett nem helyettesíthető tokenek segítségével. Ami manapság elsősorban a gyűjtők körében divatos, így például a tengerentúli kosárlabda kártya csere-bere már elképzelhetetlen lenne az NFT nélkül. Ez a digitális okirat nagyon hasonló a kriptopénzekhez, de fontos különbség a korlátozottság és az oszthatatlanság. Tipikus felhasználási területe az efféle tokeneknek, mondjuk a koncertbelépő. 

A videójáték iparban most olyan áttörés készül, mint ha egy koncertjegy pénzként funkcionálna az egész buli piacon.   

A videójáték ipar ügyfelei hosszú évek óta fizetnek a virtuális árukért a különböző népszerű játékokban. Ha ezeket az elemeket tokenné alakítják, akkor megvalósulhat az „átjárás” az egyes játékok között. Például a „World of Warcraft” eszközöket át lehetne vinni más játékok területére. Kialakulhatna a kereskedelmük, s a saját szűken vett virtuális terükből kilépve, felértékelődnének. 

Hihetetlen távlatokat nyithat, ha egy játék befektetés nem csak más játékokban, de a közösségi médiában, vagy az internet egyéb területein is kamatozik. 

Hamar a metaverzum gazdaságának egyik hajtóerejévé válhat a videójáték-fegyver kereskedelem. Annál is inkább, mert a játékosok szinte minden más felhasználónál több időt töltenek a virtuális világban, valójában ők a metaverzum pionírjai. 

Számukra természetes, hogy a virtuális térben élnek, dolgoznak, szórakoznak, vásárolnak.

Fotó: Shutterstock

Olyan ikonikus gyártók, mint a Zynga („FarmVille”) vagy az Ubisoft (Assassin's Creed) már bejelentették, hogy megkezdték az új kereskedelmi stratégia fejlesztését, s vizsgálják az NFT használatát a játékaikban. Ahogy Matt Wolf fogalmazott, a Zynga új alelnöke, aki a blockchain játékokért felel: 

azért lépünk ebbe az irányba, mert ez része lehet a játék jövőjének. 

Az NFT belépése a játékpiacra azért is jelentős, mert a ma forgalomban lévő videojátékok többsége kis, független fejlesztőktől származik. És éppen a tokenek biztosíthatják az „átjárót” a különböző kis virtuális világok között. Nem véletlen, hogy a „kicsik” a tokenértékesítésben is élen járnak, bár a DappRadar, blockchain elemző cég szerint az NFT piactereken átlagosan 1-2 millió dollár között értékesít egy-egy gyártó. A forgalom azonban jelentősen megugorhat a nagy játékcégek belépésével. A Zynga már a jövő év elején több ezer virtuális áru értékesítésére készül. 

Jelentős az iparági ellentábor is. Az aggodalmaskodók közé tartozik a Microsoft és az Epic Games („Fortnite”). Az ellenzők szerint az NFT csak egy újabb trükk a pénzszerzésre. Ráadásul kockázatos. Ám a piac hatalmas. Globálisan 3 milliárdos a videójátékosok tábora.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.