A napi minimumértékeik közelében zártak csütörtökön az amerikai tőzsdeindexek, a zuhanást a technológiai részvények vezették, a NASDAQ 3,74, az S&P 500 2,44  százalékkal esett, míg a Dow megúszta 1,45 százalékos mínusszal.

A techrészvények szakadását jórészt a Facebook/Meta-papírok összeomlása váltotta ki, a közösségimédia-üzemeltető részvényei brutális eséssel kezdték a kereskedést, s a befektetői hangulat később sem javult, 26,4 százalékos lett a csúnya zakó vége. A cég piaci értéke még sosem esett ekkora mértékben egyetlen nap alatt: pedig nem is olyan régen, tavaly szeptemberben még arról szóltak a hírek, hogy a Meta piaci értéke átlépte az 1000 milliárd dollárt, csütörtöktől azonban a piac már csupán 661 milliárdra taksálja a Mark Zuckerberg vezette cég értékét (ez még mindig nem aprópénz, a 2020-as magyar GDP-nek így is több mint a négyszerese).

Az amerikai technológiai sztárpapírjai közül szinte valamennyi eladói nyomás alá került csütörtökön. A Microsoft-részvények árfolyama 3,8, az Nvidiáé több mint 5 százalékkal csökkent, a Google viszont megúszta egy hármassal. Szabadultak a befektetők az Amazontól, amelynek  8 százalékos esés lett a vége, és a Qualcommtól, ahol közel 5 százalék lett a nap végi mínusz.

Fotó: Shutterstock

A kötvénypiacokon is inkább az eladók, illetve a pozícióikat újratervező befektetők domináltak: a 10 éves amerikai állampapírhozam 1,84 százalékra emelkedett. Ez azonban  még kevés volt például ahhoz, hogy vevőket csalogasson a bankrészvények piacára: a nagyok – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo – mind egy százalék körüli mínuszban zárták a napot.

A részvénybefektetők (jobb híján) a defenzív papírokat keresték: jól teljesített például a Richterrel sikeresen együttműködő AbbVie gyógyszergyártó (1,5 százalékos plusz) vagy a fogyasztási cikkek piacán élenjáró P&G a maga 1 százalékos árfolyam-emelkedésével.

A techszektor részvényeinek várható eséséről a VG podcast rovata is beszámolt