Másfél százalékkal két és féléves csúcs közelébe erősödtek az Exxon Mobil részvényei a keddi piacnyitás előtti kereskedésben, miután az olajtársaság a múlt héten jelentő Chevron után ugyancsak jelentősen megugró negyedéves profitról számolt be kora délután.

Fotó: Bloomberg

Az amerikai olajóriás 8,87 milliárd dollár profitot termelt 2021 utolsó három hónapja során, egy évvel korábban még 20 milliárd dollárt meghaladó veszteséget könyvelhetett el a mostoha iparági környezetben. 

Az egy részvényre jutó, 2,05 dolláros tisztított nyereség (EPS) ezzel meghaladta az 1,93 dolláros elemzői konszenzust. 

A bő 80 százalékkal 84,97 milliárd dollárra erősödő forgalom némileg ugyancsak jobb lett a vártnál.

A Chevronhoz hasonlóan az Exxon is jelentősen profitálni tudott az olaj- és gázárak ugrásszerű emelkedéséből, versenytársával szemben ráadásul még kitermelését is fokozni tudta a texasi vállalat. A negyedik negyedévben átlagosan napi 3,8 millió hordó volt a kihozatala, két százalékkal magasabb, mint 2020 azonos időszakában. Finomítóinak termelése nyolcéves rekordszintre ugrott, miközben downstream árrések – az utazási korlátozások enyhítésével párhuzamosan erősödő üzemanyagkereslet révén – tovább javultak a harmadik negyedévhez képest.

Az egész éves mérleg 48 milliárd dollárra hízó cash flow és 21 milliárd dollár nyereség, amiből 10 milliárd dollárt sajátrészvény-vásárlásra fordít majd a részvényesi értéknövelés érdekében.

A vállalat év végén újabb 9 milliárd dollárt, 2021 egészében pedig összesen 21 milliárd dollárt faragott le hitelállományából, eladósodottsága ezzel a pandémia előtti, 2019-es szintre állt vissza.

A zöld megújulás terén is sikerekről számolt be az olajvállalat, így a tervezettnél négy évvel korábban érheti el a saját maga által kitűzött károsanyag-kibocsátási célokat.

Tőkeberuházásokra a terveknek megfelelően 16,6 milliárd dollárt fordított, idén viszont ennél lényegesen nagyobb, 21-24 milliárd dollár közötti értékben valósítana meg beruházásokat a vállalat, amiből jut majd további, energiaátalakulást elősegítő projektekre is.

A vállalat egy nappal korábban jelentette be, hogy működésének áramvonalasítása érdekében három üzletágba (upstream, termelési megoldások és alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások) szervezi át tevékenységét, székhelyét pedig Irvingből Texas legnagyobb városába, Houstonba helyezi át.