A csődfolyamat nyújtotta lehetőségek szándékos kijátszásával vádolták meg bíróság előtt a Johnson & Johnsont (J&J) és leányvállalatát, ahová az anyavállalat kiszervezte a hintőporokkal kapcsolatos valamennyi peres kötelezettségét, a felperesek szerint azzal a kifejezett szándékkal, hogy a megússzák a felelősségre vonást és minimalizálják a kártérítési kötelezettségüket.

Fotó: Shutterstock

Paradox módon mindezt legálisan teszi a J&J, kihasználva a „kétlépcsős texasiként” elhíresült jogintézményt, amelynek alkalmazásával a vagyont és az eszközöket külön lehet választani az adott üzletággal szemben fennálló kötelezettségekkel, megkönnyítve a tiszta lappal indulás lehetőségét. Csakhogy a a hófehér hintőport beszennyezte a hozzá kapcsolódó rákos esetek meggyarapodása.

Az azbeszttartalmú hintőpor tartós használata miatt kialakult daganatos betegségekre, petefészekrákra hivatkozva több mint 38 ezer keresetet nyújtottak be a J&J ellen,

amely váltig bizonygatja, hogy a talkum használata semmilyen káros mellékhatással sem jár és az is cáfolja, hogy valaha azbeszt került volna az egyébiránt rendkívül népszerű termékükbe. Biztonsági és jogi megfontolásokból azonban már 2020 májusában leállították hintőporuk forgalmazását Észak-Amerikában.

A kötelezettségeket tovább vivő J&J leányvállalat, az LTL Management elnöke érthető módon ragaszkodik ahhoz, hogy vigyék végig az eljárást, amely szerinte méltányos, hatékony és minden fél számára megfelelő eredménnyel végződne. Robert Wuesthoff hétfői bírósági meghallgatásán megjegyezte, hogy a több tízezer per lefolytatása elképzelhetetlen.

Az LTL-t képviselő ügyvéd szerint a felperesek sokkal jobban járnának, ha csődegyezség keretében rendeznék kárigényüket, akkor mindenki méltányos összeget kaphatna, szemben azokkal a kiváltságosokkal, akik a korábbi esküdtszéki tárgyalásokon lottófőnyereménnyel felérő összegekhez jutottak. Az LTL 2 milliárd dollárral rendezné az ügyet, ami így fejenként 53 ezer dolláros kifizetést jelentene, ám ez az esetek súlyosságától függően nyilván változhat. A J&J 6846 peres ügyet zárt le egyezséggel, mielőtt az LTL-re lőcsölte a kötelezettségeket.

Ezekben 966 millió dollárt fizetett ki, átlagosan 141 ezer dollárt. Az ügyvédek szerint ha ezt vennék alapul, akkor az óriáscégnek 5,5 milliárd dollárt kellene a kártérítésre kifizetnie, ami egy ekkora méretű, prosperáló vállalat számára aprópénznek tűnik, üzletileg is vállalható. Nem úgy, mint a kártérítési hullámot kiváltó első perekben megítélt összegek: 2018 júniusában első fokon 22 nőnek összesen 4,69 milliárd dollárt ítélt meg a bíróság.

A rekorder egy Missouri illetőségű hölgy 2,12 milliárd dolláros, esküdtszéki tárgyaláson megítélt összeggel. Itt telt be a pohár a J&J-nél, s rendelkezett követelések leválasztásáról. A rákbetegeket képviselő ügyvédek szerint a csődeljárás célja, hogy késleltesse és meghiúsítsa azokat a pereket, amelyek egyébként közvetlenül a J&J ellen indulnának esküdtszéki tárgyaláson. Ítélet még az idén várható.