A pánik az úr a piacokon, pedig már érdemes lehet beszállókat keresni azokban a részvényekben, amelyeket túladtak az elmúlt napokban – mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája, vezető elemzője. 

A szakértő szerint az OTP például a legrosszabb forgatókönyv szerint is 14 százalékot veszíthet eredményszinten, az árfolyam azonban már több mint 20 százalékot zuhant. 

Hasonló a helyzet a Richter esetében is, hiszen az orosz kitettsége az árbevétel 16 százalékát jelenti, ami valamivel több mint 20 milliárd forintot jelent.

 Az árfolyamon is mindössze 6-7 milliárd forint kiesést szenvedhetett a cég, összességében a jelenlegi forgatókönyvek alapján mindez nagyjából 300-400 forint mínuszt jelent részvényenként. A pánik mellett ront a helyzeten, hogy a tőkeáttételes pozíciók, a margin callok miatt sok eszköz kényszerűségből kerül a piacra, ami további nyomást helyez arra.

Miró József ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy egyelőre nehéz megjósolni, milyen szankciókkal bünteti majd a Nyugat Oroszországot, és azoknak milyen hatásuk lesz a gazdaságra, inflációra és így az árfolyamokra nézve.