Hiába foglalták le Abramovics kastélyát a britek s blokkolták a Chelsea eladására irányuló erőfeszítéseit. Sőt, az amerikai alapkezelők is befagyasztották a hozzá köthető eszközöket. Az orosz oligarcha mégis jelentős vagyont mentett ki, mielőtt Moszkvába menekült.

Az orosz–ukrán háború első óráiban Roman Abramovics eladta egyik üzlettársának, David Davidovicsnak a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Norma Investmentset, melynek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Izraelben vannak részesedései a megújulóenergia-szektorban és technológiai cégekben. A Wall Street Journal szerint a Norma évek óta tőzsdei közzétételek alapján volt Abramovicshoz köthető vállalkozás. Annak ellenére is, hogy Davidovics, aki elismerte az irányítás átvételét, nem volt hajlandó Abramovicsot előző tulajdonosként azonosítani, sőt, azt sem közölte: kitől vette át a céget. Ám az amerikai tőzsdei lap emlékeztet, hogy 2021-ben egy Norma által támogatott amerikai biotechnológiai vállalat az éves jelentésében azt közölte, hogy a Normát Abramovics irányítja. Egy másik cég, mely 2020-ban a londoni tőzsdén  közvetett befektetőként bejegyezte Abramovicsot, aki a Normán keresztül jutott befolyáshoz. Ráadásul Davidovics a moszkvai Millhouse vezérigazgatója, mely 20 éve Abramovics befektetési cége.

Fotó: AFP

A szankciókkal foglalkozó ügyvédek szerint

a vagyontárgyak értékesítése munkatársaknak vagy a tulajdonjog családtagokra való átruházása csak átmenetileg késleltetheti a vagyontárgyak befagyasztását.

És a Brit Virgin-szigeteken – mint brit tengerentúli területen – szintén végre kell hajtani az Egyesült Királyság szankcióit.

A kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozó Norma  2018 óta tulajdonosa az MHC Servicesnek, amely a Chelsea FC irodáiban dolgozó vezetési tanácsadó cég.  Emellett amerikai megújulóüzemanyag-gyártó vállalatokba fektetett, s részesedést szerzett a Velocys brit energiacégben. Továbbá a Norma finanszírozta egy amerikai biotechnológiai társaság, a Cleveland BioLabs rák elleni és öregedésgátló gyógyszerekkel kapcsolatos kutatását. A Shellanoo Group, egy izraeli technológiai vállalat egy 2016-os jelentésben közölte, hogy Abramovics  részesedést vásárolt a Normán keresztül. A Norma tulajdonosai között szerepel a ciprusi Corp-Trustee, mely az ingatlan-nyilvántartás szerint Abramovics londoni kastélyát is birtokolja.

Az elmúlt napokban az izraeli állampolgársággal is rendelkező Abramovics magánrepülőgépe a repülési adatok szerint Izrael, Törökország és Oroszország között ingázott. Hétfőn Abramovicsot egy izraeli repülőtér VIP-szobájában látták, majd a Reuters szerint hazatért Moszkvába.

A FleetMon hajókövető oldal szerint Abramovics szuperjachtja, az Eclipse Algéria partjainál vitorlázott a Földközi-tengeren kedd délután, miután elhagyta a karibi Holland Antillákon fekvő Philipsburgot. A szigetek Hollandiához tartoznak, vagyis ott az EU érvényesíthetné a szankciókat. Abramovics másik hajója, a My Solaris a Földközi-tenger keleti részén hajózott, miután elhagyta Barcelonát, s rövid időre megállt a montenegrói Tivatnál. Spanyolország az EU tagja, Montenegró nem, de az EU-tagság előszobájában várakozó ország közölte, hogy követik az uniós szankciókat.