Egészen meglepő mozgásokat tapasztalhattunk a héten a tengerentúli részvénypiacokon. A Nasdaq 2,5 százalékkal, az S&P 500 közel 2 százalékkal emelkedett. A Nasdaq kifejezetten remek sorozatban van, az index mozgása épp akkor vett fordulatot, amikor Magyarország március 15-ét ünnepelte, a tech-index 12 600 ezer pontról indította a korrekciót, amely azóta is tart, e hét pénteken 14 619 ponton zárult a kereskedés. Ez a 2000 pont plusz 16 százalékos emelkedés, kevesebb mint 10 kereskedési nap alatt. 

Miközben az amerikai 10 éves referencia államkötvény hozama az elmúlt 14 kereskedési napból 11 alkalommal felfelé mozgott. Márpedig papírforma szerint az emelkedő hozamok ellene hatnak a részvénypiaci árfolyamnövekedésnek. És mégis azt láthattuk a héten, hogy a pénzügyi szektor, az energia szektor és a technológiai szektor is kétszámjegyű százalékos emelkedést produkált. 

Fotó: LEV RADIN / AFP

A pénzügyi szektor jó teljesítménye elsősorban a Fed kamatemelésével magyarázható, ami bővülő banki bevételeket ígér, míg az energiacégek az Oroszországot sújtó szankciók miatt emelkedő olaj- és gázárakból profitálnak – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a technológiai szektor ebből szampontból kakukktojásnak számít, hiszen növekvő idején elvileg a részvénypiaci rotáció vesztes oldalán állnának a növekedési papírok. Ám úgy tűnik, ez a szegmens most az egyedi sztorik áldásos hatását élvezi. Ilyen az Apple 6,7 százalékos, vagy a Meta 3,5 százalékos teljesítménye a héten. Emellett úgy tűnik, a piac egyelőre az amerikai kamatemelés pozitív oldalát látja, s a befektetőket meggyőzte a Fed elnök kommunikációja, hogy az amerikai gazdaság elég erős, hogy elbírja a kamatemeléseket.

Nincsenek könnyű helyzetben befektetők, hiszen a lehetetlenre vállalkoznak, amikor megpróbálják beárazni azokat az eseményeket, melyek jelentős részben Putyin orosz elnök elgondolásaitól függenek – vélekedett Fahad Kamal, a Kleinwort Hambros befektetési igazgatója. Aki szerint a részvények közelmúltbeli fellendülése anak köszönhető, hogy a befektetők megvették a zuhanást, ráadásul,  a magas infláció miatt a készpénzt szinte „keresztre feszítik”, s ilyenkor minden egyéb megoldás jónak tűnhet, akár még a romos részvénypiac is.

Folytatódik a piacok szétválása – hangsúlyozta Miró József, az Erste vezető elemzője. Miközben az európai indexek továbbra is szenvednek, addig az Egyesült Államokban, ugyan „pepita” mozgás keretében, de mégis inkább felívelő pályán vannak az indexek. Ennek fontos oka Európa erősebb gazdasági kitettsége az orosz-ukrán konfliktus kapcsán bevezetett és kilátásba helyezett szankcióknak, melyek felfelé tolják az inflációt és aláássák a növekedési kilátásokat, azaz a stagfláció felé lökik a kontinens gazdaságait.