Az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként az idei évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 32 százalékban teljesült március 31-ig – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményéből. 

A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje hat év, ezen belül a forintadósságé öt, a devizaadósságé pedig 9,6 év.

A tavaly decemberben ismertetett tervek alapján a központi költségvetés 2022-es finanszírozási igénye 3 153 milliárd forint.

A lakossági forintpiacon a bruttó kibocsátási terv 38 százaléka teljesült, 

elsősorban a január végén megújult 5 éves inflációkövető Prémium több mint 500 milliárd forintos értékesítésének köszönhetően. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya március végén 9 796 milliárd forint volt, 117 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly év végén. A teljes lakossági állampapír-állomány ugyanakkor a 2021. év végi 10 260 milliárdról 10 369 milliárd forintra nőtt a negyedév végére.

Fotó: Szabó Miklós

Az intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 31 százalékban teljesült az első három hónapban. Az intézményi forint állampapírok állománya 21 848 milliárd forint, ezen belül a devizakülföldiek aránya 20-ról 20,7 százalékra nőtt.

Ezzel párhuzamosan a devizafinanszírozással kapcsolatos kibocsátási terv 21 százaléka valósult meg a fenti időszakban.

Az ÁKK február 18-án – vagyis az orosz-ukrán háború kitörése előtt – összesen 75,3 milliárd jen összegben vont be forrást négy különböző futamidejű sorozat piacra vitelével, március 29-án pedig 147 millió euró összegben hívott le úgynevezett SURE hitelt.

Az devizaarányára vonatkozó benchmark mutató jelenleg 20,4 százalékon áll, a 25 százalékos felső korlátig így még jelentős mozgástér van nettó devizafinanszírozás bevonására.

Az ÁKK szerint az év hátralévő részében sor kerülhet további devizapiaci műveletekre a finanszírozási tervvel összhangban a megfelelő a piaci körülmények fennállása esetén. Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, devizaadósságra vonatkozó stratégia céljával összhangban, azaz a devizaadósság-részarány 10-25 százalék közötti tartományon belül tartásával.