Idén először dollár- és eurókötvényt bocsánata ki Magyarország, a folyamat kedden kezdődött és szerdán akár már el is adhatják a papírokat - írta a GlobalCapital

A 144A/Reg S  típusú benchmark papírok kibocsátásának megszervezésével a magyar állam a BNP Paribas-t, a Deutsche Bankot, a Goldman Sachst, az ING-t és a JPMorgant bízta meg. A dollárban kibocsátandó papír 7-, az euró 9-éves futamidejű lenne, a globális konzultáció a befektetőkkel keddre volt beírva a naptárba. Hírügynökségi források szerint egy 12-éves dollárkötvény is a csomag része.

Eurókötvényt ad ki a magyar állam állampapír Budapest  panoramic riverside view, watercolor sketch illustration.
Fotó: Shutterstock

A portál egy névtelen bankárt idéz, aki szerint a kibocsátó szeretné kivárni a megfelelő pillanatot, de ettől függetlenül akár már szerdán sor kerülhet az ügyletre.

Egyidejűleg Magyarország legfeljebb 1,35 milliárd dollár értékben visszavásárol két 2023-as és egy 2024-es lejáratú kötvénysorozatból egy tenderen, amelyre New York-i idő szerint június 13-án délután 5-ig lehet  ajánlatot betenni, hacsak meg meg nem hosszabbítják a határidőt.

A bankár szerint Magyarországnak 4,5 milliárd euró értékű finanszírozást kell beszereznie a nemzetközi piacról idén, és nem feltétlenül törekszik arra, hogy az egészet már most teremtse elő.

Tekintve, hogy egyszerre jönnek ki dollár- és eurókötvénnyel, és lehetőségük van egyéb devizákban is kibocsátani, előfordulhat, hogy ez lesz idén az utolsó magyar dollár-, illetve eurókötvény, de azt se lehet kizárni, hogy a piaci bizonytalanság az összeg mérséklésére készteti az országot - tette hozzá.

Februárban már 575 millió eurónak megfelelő értékben jenkötvényt bocsátott ki a magyar állam - írta a portál.

Az IFR News információi alapján, amelyet a Portfolio idéz, az előzetes indikáció szerint a 7- éves papír felára 255 bázispont körül lehet a dollár midswap hozam felett, a 12-évesé 295, az eurókötvényé pedig 265 körül.

A magyar Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) kedden közleményben jelentette be, hogy módosította az idei finanszírozási tervet, felemelve az az idei évi devizakötvény-kibocsátási keretet. A VG-nek nyilatkozó elemző szerint egy sikeres devizakötvény-kibocsátás stabilizálná a forint árfolyamát és lejjebb hozná a forinthozamokat.

A forintra rá is fér némi vérátömlesztés, hiszen a várakozásnál magasabb májusi inflációs adatok közzétételét követően nagyot esett az árfolyama.